Горите са подложени на безразборна сеч с участието на кметове и политици

гора„Българските гори не се стопанисват от лесовъди, а от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми“, заяви тази сутрин пред Нова телевизия депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев. Миналата година той бе за кратко изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Дунчев заяви, че горите са овладени от БСП, а от земеделския министър нищо не зависи.

Атанас Добрев е бил уволнен, защото е знаел за схемите в дърводобива, но нищо не е направил, за да ги спре, каза още Дунчев.

„Дойдохме с визия как да се справим с горската мафия. Но заради коалиционното споразумение земеделието остана под управлението на БСП. Информирахме за всички схеми земеделския министър и премиера и нищо не последва“, добави още депутатът.

„През последните 20 години българските гори не се стопанисват от лесовъди. Те се стопанисват от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми”, каза Александър Дунчев.

По думите му на лесовъдите на място е оказван натиск да разрешават подобна безобразна сеч.

„В България годишно се добиват около 7 млн. кубика плътна дървесина. Това е добив за близо 200-300-400 млн. лева. Около една пета от тях се крадат и отклоняват към големи монополисти, към партийни каси, ако щете. Това са схеми, който ние разследваме“, заяви депутатът и посочи за пример изнесени факти за районите на Габрово, Петрич и Велинград.

Според него в едно от горските стопанства в Родопите една трета от гората е изсечена „на голо”. „Това са сечища, които са свръхголеми. Там няма подраст от млади фиданки и гората се възстановява десетилетия по-бавно от нормалното. Правихме проверка на терен – това са били здрави гори”, посочи той. И допълни: „Фирми, които работя в горско стопанство „Родопи”, са секли законно. Държавата им е позволила сеч на голяма надморска височина и в мащаби, надвишаващи многократно възможността на гората да се възстанови. След  разследване 2020 година беше издадена инструкция, която забрани тези сечи по този мащабен начин”.

 

Leave a Comment