Правителството въвежда „Български пощи“ в ХХI век с оставки на управлението

Държавната фирма работи на загуба и държи едва 2% дял в куриерските услуги

пощальон„Днес като принципал поисках оставките на изпълнителния директор и на целия състав на Съвета на директорите на „Български пощи“. Твърдо сме решени да спасим дружеството, да измием срама от тяхното име и да ги въведем в XXI век“, съобщи на брифинг вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

През 2021 г. загубите на „Български пощи“ възлизат на 13 млн. лв., въпреки че бизнес планът е бил за печалба от 100 000 лв. „Никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които позволяват загубата на пазарен дял в растящ пазар, какъвто е куриерският“, категорична бе Константинова. Според направените отчети пощите имат едва 2% пазарен дял от куриерските услуги у нас, не предоставят услугата за доставка до врата и половината от пратките не пристигат навреме. Вицепремиерът отбеляза също, че „Български пощи“ са 100% държавно предприятие, което има 2973 пощенски станции и над 9000 служители. Годишното финансиране на дружеството е 80 млн. лева.

Константинова изтъкна, че правителството е разработило стратегия за оздравяване и модернизиране на пощите като вече се работи по изпълнението й. „Подготвихме изцяло нов проект по Плана за възстановяване и устойчивост за 100 млн. лв. и той вече е одобрен. „Български пощи“ са безценен държавен капитал и на много места те реално са единственото лице на държавата за хората. Навсякъде такава инфраструктура е богатство, което се ползва и развива, а не се разрушава“, посочи вицепремиерът.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че агенцията е била уведомена за кибератаката от „Български пощи“ на 16 април, но е знаела 12 часа по-рано. „От дружеството отказаха нашата помощ с мотива, че сами ще се справят с проблема. Заедно с МВР и Министерството на електронното управление предприехме действия по максимално бързо възстановяване на основните функции на пощите и за установяване на причините, довели до въпросния инцидент“, обясни Тончев. Според него една от възможните причини за кибератаката е конфликтът между Русия и Украйна. ИТ експертът и съветник в кабинета на вицепремиера Константинова – Васил Величков потвърди тезата на Тончев, че атаката към „Български пощи“ е дошла от Руската федерация. „Вирусът и зловредните инструменти имат ясно изразен почерк на произход на Руската федерация, както и използваните техники за проникване и за цялата подготовка на атаката, също носят почерка на Русия“, поясни Величков.

Leave a Comment