ЕС ще спре руския петрол до 6 месеца, ще спре кабелите към Европа на 3 големи руски медии

Искаме Украйна да спечели тази война, каза пред парламента Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер ЛайенПредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес даде подробности пред Европейския парламент за шести пакет от санкции, насочени срещу руската икономика, нейната армия и пропаганда. Тя каза, че Владимир Путин иска да изтрие Украйна от картата, но няма да успее, а собствената му страна потъва, предаде Би Би Си.

„Ще се уверим, че постепенно премахваме руския петрол по подреден начин“, каза тя. „Начинът ще е такъв, че да позволи на нас и нашите партньори да осигурим алтернативни маршрути за доставка и в същото време да бъдем много внимателни, за да сведем до минимум въздействието върху глобалния пазар.“

Фон дер Лайен каза, че вносът на суров петрол ще бъде преустановен в продължение на шест месеца, а рафинираните продукти до края на 2022 г. Въпреки че тя не спомена за изключения, се очаква две страни, които най-много разчитат на руския петрол, Словакия и Унгария, да искат повече време за намиране на алтернативни източници.

„По този начин увеличаваме максимално натиска върху Русия, като в същото време свеждаме до минимум страничните щети върху нас и нашите партньори по целия свят. Трябва да гарантираме, че нашата икономика остава силна.“

По-нататък тя разказа подробности за пакета от помощ и възстановяване за Украйна: „Искаме Украйна да спечели тази война“, каза тя. Фон дер Лайен каза, че икономическото производство на Украйна е предвидено да спадне с 35%-50% през 2022 г. и ще са необходими 5 милиарда евро на месец, за да продължи. „Ние също трябва да дадем своя дял помощ.“

Председателят на ЕК даде подробности за шестия пакет от санкции, който ще бъде съгласуван през следващите дни. Тя изброи четири отделни вида санкции, в това число и прекратяването на енергийните доставки от Русия. Първата: Мишена на санкциите трябва да бъдат високопоставени руски военни, извършили военни престъпления в Буча и Мариупол.

Сбербанк, най-голямата банка в Русия, ще бъде изключена от системата за банкови преводи SWIFT.

Три големи държавни руски радио- и телевизионни оператори трябва да бъдат откъснати от ЕС по кабел, сателит или интернет, тъй като те са „рупор, който усилва лъжите на Путин“.

Унгария се противопостави на ембаргото върху руските горива.

Няма консенсус между 27-те членки на ЕС относно прекратяването на използването на руски природен газ – гориво, което все още не е обект на санкции на ЕС. Германия зависи от покупките от Москва. Държавата е най-големият купувач на руски газ в света по данни от 2020 г., откогато Берлин започна да намалява доверието си.

 

 

 

Leave a Comment