Промяна за лозари по Ковид-схемата: 10% от реализираната реколта трябва да са доказуеми

УС на ДФ „Земеделие“ утвърди бюджет от 143,5 млн. лв. по държавната помощ. Плащане – до 15 юни

Утвърден е окончателният финансов ресурс в размер на 143 500 000 лв. по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на Ковид-19“ за 2022 г. Това реши на свое заседание днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) след като беше осигурен допълнителен ресурс от 32 000 000 лв. с Постановление на Министерския съвет.

Припомняме, че приемът по Ковид помощта стартира на 21 април 2022 г. и ще продължи до 20 май 2022 г. Документи за подпомагане се приемат в общинските служби по земеделие. До 15 юни Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати.

Бюджетът е разпределен в следните направления:

– Едри и дребни преживни животни, пчелни семейства – 79 000 000 лв.;

лозя, лозе в Брестовица– Плодове и зеленчуци, маслодайна роза и ориз – 64 500 000 лв.

УС на ДФЗ измени указанията за прилагане на помощта в частта за подпомагане на гроздопроизводителите. Вместо 30%, лозарите трябва да имат реализация на поне 10% от количествата, посочени в декларацията за реколта от грозде за 2021 г.

Изменените указания ще бъдат качени на сайта на ДФЗ.

След приключване на приема на заявления и разпределяне на бюджета по сектори в случай на наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен с коефициент в съответното направление. При недостиг в рамките на определения ресурс по сектори, се прилага коефициент на редукция, с който се преизчислява размерът на помощта на всеки кандидат.

Leave a Comment