М. Кукушева: Някои райони в страната могат да останат без хляб, ще има последващ скок в цената

Мариана КукушеваАко не получим компенсации за електроенергията на месеците май и юни, компенсация за новата цена на газа, както и започване на разговори за отпадане на ДДС, рискуваме България в някои райони да остане без хляб. Това заяви тази сутрин пред Нова тв Мариана Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България.

Тя се мотивира с обстоятелството, че някои хлебопроизводители нямат алтернатива на природния газ и ако енергийните доставки спрат, те няма да могат да работят.

Ще има последващо поскъпване на хляба, каза още тя, без да посочи с колко процента ще се вдигне.

„Живеем в безмяра и с вяра“, заяви Кукушева по този повод. Тя отказа да потвърди, че цената може да достигне 3 лева за хляб, тъй като по думите и никой в страната не може да каже с колко ще увеличат суровините и енергията. Ние не вярвахме, че дизелът ще достигне 3 лева, но ето, че се случи, даде пример председателят на федерацията.

Марияна Кукушева припомни, че преди 10 години е имало шок при снабдяването с газ, но тогава правителството е реагирали адекватно и хлебопроизводителите са били в включени в приоритетните сектори за доставки на газ. „Сега не знам дали сме в този списък“, уточни тя.

Според управителя на малък цех за хлебни изделия Росен Иванов, цената на хляба трябва да се повиши с 20%-25%, за да продължат производителите работа.

“Ел. енергията скочи с около 150% , брашното с около 30%, олиото с около 100%. Всичко това налага ние да повишим цената”, обясни Иванов.

 

Leave a Comment