Бенефициери се отказаха от 12 млн. лв. за инвестиции за три месеца, каза директорът на ДФЗ

Откак съм във фонда се нагледах на какви ли не странни проекти, създадени само за да получат финансиране, заяви Николай Каварджиклиев

Държавен земеделски фондЗаради инфлацията и най-вече заради това, бе разглеждането на проекти от ДФ „Земеделие“ се е забавило прекалено много, само през първото тримесечие на годината са отказани предложенията за 12 милиона лева. Това заяви изпълнителният директор на фонда Николай Каварджиклиев.

Той спомена пред БНР и броя им по подмерки. Отказани са 6 проекта по инвестиционната мярка 4.1, 6 по преработвателната мярка 4.2, 9 по мярката за млади фермери 6.1, един по общинската мярка 4.2, 3 помярка 9 и 3 по мярката за МИГ 19.2. Сумирано, това са 29 проекта, които няма да бъдат финансирани, тъй като вносителите им са преценили по една или друга причина, че няма да могат да ги изпълнят.

Директорът информира, че за новия прием референтните стойности са актуализирани с дата 31 март. В същото време е създадена работна група в земеделското министерство, която да прецени правните и финансови възможности новите стойности да се използват и за по-ранни приеми. Решението за това ще е на министерството, но според фонда има възможност за преизчисляване на помощта за предишни приеми.

Според Николай Каварджиклиев работата във фонд „Земеделие“ не е добре организирана. Работи се много, включително в събота и в неделя, но служителите не могат да се вместят в сроковете.

„Работи се по всичко, което е подадено. Друг е въпросът, че не може, когато една фуния е задръстена догоре, изведнъж да се отпуши“, сравни директорът.

„Нагледал съм се на странни проекти за двата месеца, откакто съм директор“, каза още Николай Каварджиклиев.

„Преди време са правени проекти, направени просто да се класира бенефициентът. Проблемът за фонда е, когато фондът го приеме. Проблем за бенефициента е, че след това не може да изпълни този бизнес план. Проблемът на консултанта е репутационен, защото той ще си е прибрал комисионната по тази сделка“, анализира директорът. „Но когато ние след това тръгнем да проверяване този проект, той се оказва неефективен, налагаме санкции и тогава бенефициентът има проблем.“

Като пример за проекти, които са направени само за да се усвоят пари, Каварджиклиев даде къщите за гости. Там 80% от проектите са точно такива и са с неизпълнени бизнес планове. Гледам тези проекти като финансист и виждам, че те са направени странно, за да могат да бъдат класирани и финансирани. Чистите измами в този сегмент са 3%, уточни директорът.

По ПРСР 2014-2020 г. са изплатени 52 %, но са договорирани много повече. 1 615 000 000 евро към момента са изплатени, останалите са в процедура. Според директора не е голям рискът от загуба на средства.

В момента стартираме две нови мерки през следващия месец – по подмерки 4.2 и 7.2, информира Каварджиклиев.

 

Leave a Comment