Годишната инфлация в Турция стигна 70%, храните са скочили с 89%

Икономисти виждат основната причина за поскъпването в съпротивата на Ердоган срещу повишаване на лихвите

Потребителските цени в Турция скочиха с близо 70% през април в сравнение с миналата година, достигайки връх от две десетилетия, показват официалните данни, цитирани от Би Би Си.

Транспортът, цените на храните и обзавеждането за домакинствата отчитат най-рязкото увеличение на годишната инфлация, като транспортните разходи се удвоиха през годината.

Проблемите на Турция се влошиха от нежеланието на нейния президент да повиши лихвените проценти – често използван инструмент за охлаждане на инфлацията.

турски пазарЦената на храните и безалкохолните напитки нараства с 89,1% на годишна база, докато обзавеждането и битовата техника са нараснали със 77,64%.

На месечна база цените са скочили със 7,25% през април, според данни на Турския статистически институт.

Турция наблюдава срив на стойността на лирата, тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган дава приоритет на износа пред стабилността на валутата.

Ердоган описа лихвите като „майката и бащата на всяко зло“ и използва по-неортодоксална политика, за да се опита да намали цените, включително интервенция на валутните пазари.

Турският президент промени ръководството на централната банка на страната миналата година и банката намали лихвите от 19 на 14% от септември.

През април тя запази стабилни лихвени проценти за четвърти пореден месец, въпреки растящата инфлация.

Тимъти Аш, стратег на нововъзникващите пазари в BlueBay Asset Management, каза, че е имало „грандиозен провал на паричната политика в Турция“.

„Ниските лихвени проценти причиняват инфлация“, каза той, обвинявайки Ердоган, че „се опитва да пренапише икономиката, за да каже обратното, което е икономическият еквивалент да наречеш земята земята плоска“.

Джейсън Тюви, икономист за нововъзникващи пазари в Capital Economics, каза, че „няма признаци политиците да са напът да променят курса и да повишат лихвените проценти“ и прогнозира, че инфлацията ще остане около сегашните високи нива през по-голямата част от тази година.

Цените се покачват бързо по целия свят поради фактори, включително свързани с Ковид недостиг на доставки и войната в Украйна, която доведе до по-високи цени на енергията и храните.

Много държави отговориха с повишаване на лихвените проценти, за да насърчат хората и компаниите да вземат заеми и да харчат по-малко, с цел ограничаване на инфлацията.

В сряда централната банка на САЩ обяви най-голямото си увеличение на лихвения процент от повече от две десетилетия .

Държави, включително Индия и Австралия, също са повишили лихвите. Банката на Англия ще обяви днес дали ще направи същото.

Leave a Comment