Над 200 000 души посетиха Събора на овцевъдите

За трета поредна година Бойко Георгиев от с. Боринци се доказа като най-бързия мъж в стрижбата на овце

Събор на овцевъдитеВ първите два дни на Националния събор на овцевъдите над 200 000 души се събраха на поляните над Петропавловския манастир край Лясковец. Съборът бе открит на 6 май от земеделския министър Иван Иванов, заедно със заместниците му Момчил Неков и Стефан Бурджев, които на първия и втория ден раздадоха награди за най-бърза стрижба на овце и най-добри продукти от малките семейни мандри.

стрижба на овцеБойко Георгиев от с. Боринци стана абсолютен фаворит в състезанията по ръчна стрижба на десетия Национален сбор на овцевъдите, след като спечели и двете надпревари на 6 и 7 май.

В първия ден на събора фермерът свали с овчарска ножица руното на мериносова овца за  12,28 минути, а в събота подобри собствения си резултат и се справи със задачата за 9,54 мин. Така Бойко постави своеобразен рекорд в състезанието с печеленето на призовите места в три поредни години на събора.

На Гергьовден в състезанието по ръчна стрижба се включиха общо 6 участника, като втори се класира класира Бойчо Бойчев от с. Стрелци, а трети – Зекире Мустафов от гр. Търговище, който затвърди позицията си и на следващия ден.

Във второто състезание по стрижба се включиха 8 души, сред които и 14-годишният Илия Петров от с. Лесново, общ. Елин Пелин

Уменията си в ръчната стрижба показаха и чуждестранни представители на браншови организации гости на събора и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация . Първият ден в състезанието участва фермер от Молдова, а в надпреварата втория ден отлично се представи грузинецът Иракли Дигоидзе, който се  класира втори.

Всички фермери получиха специални грамоти от съпредседателя на НОКА Симеон Караколев, а призьорите получиха и парични награди, които им бяха връчени първия ден от зам.- министъра на земеделието Момчил Неков, а на втория -от колегата му зам.-министър Стефан Бурджев.

Ути Бъчваров, събор на овцевъдитеМайсторска, сладкодумна и атрактивна бе надпреварата по обезкостяване на агнета, в която се включиха петима мъже и една жена. Състезанието  бе под вещия поглед на кулинарния спец Ути Бъчваров , който награди и победителя в състезанието награди Николай Колев от Варна. Агнешките мръвки Ути направи на 2000 порции Гергьовски курбан раздаден за здраве на присъстващите на събора.

11  малки производители на млечни продукти участваха в конкурса за най-добро с сирене, кашкавал   оригинален продукт.  Журито от експерти категорично отреди първо място на Фермерска мандра с. Строево, обл. Пловдив за два техни продукта –  овчи кашкавал и сирене смес от овче и краве мляко.  На второ място бе класирано козето сирене на „Валета милк“-Сухиндол, а на трето – продуктите на ферма „Братя Галеви“ от с. Градище, обл. Велико Търново.  В първото издание на този фермерски конкурс наградите на победителите връчи зам.-министъра на земеделието Момчил Неков.

На поляните край Петропавловския манастир се проведоха състезания за теглене на товари от коне тежковози и изложба на Български овчарски кучета

Форумът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Leave a Comment