Честваме Деня на обединена Европа

Европейско и българско знамеДнес честваме Деня на обединена Европа в ситуацията на военна и енергийна криза, и инфлация

Френският външен министър Робер Шуман е първият автор на големия проект за следвоенна солидарност между европейските държави. На този ден през 1950 г. той прави първата стъпка за помирение между враждуващите страни след кървавата Втора световна война. Шуман предлага Франция, Германия и другите държави на Стария континент да обединят производството си на въглища и стомана, за да поставят началото на бъдеща европейска федерация.

Декларацията на Шуман се посреща с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и само след 11 месеца първите 6 държави учредяват Европейската общност за въглища и стомана. Така започват да се сбъдват пророческите думи на Робер Шуман, който казва в Декларацията: „Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един-единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност.“

9 май е обявен за Деня на Европа през 1985 година и символизира християнските ценности – мир, взаимопомощ и просперитет.

Днес премиерът Кирил Петков написа във ФБ профила си: „Вярвам, че Европа ще демонстрира своята сила и единство, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата и да излезем от тях още по-сплотени. Днес, за съжаление, в Европа отново се води ужасяваща война. Загиват хора, разрушени са милиони съдби, десетки градове и села са превърнати в руини. Тези трагични събития ясно ни показват, че човешкият живот, единството, мирът и обединението са най-големите ценности и ние трябва с всички сили да ги пазим и отстояваме“, пише  Петков.

Днес и утре той е на работно посещение в САЩ заедно с министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков и заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова. Нашата делегация ще търси решения за преодоляване на енергийната криза и инфлацията.

Точно в Деня на Европа в Европейския парламент в Страсбург ще се проведе последното заседания на Конференцията на Европа. На нея в продължение на година бяха разглеждани предложения на граждани за промени в начина, по който функционира Европейския съюз. Те са обобщени в над 300 конкретни мерки, обединени в 9 теми.

Leave a Comment