Всяка седмица във Франция се откриват по три нови инсталации за биогаз

За 4 г. произведеният биометан успя да захрани с енергия 362 хил. домакинства
Шестима фермери инвестират с помощта на държавата в съоръжение, в което основната суровина ще е зимен ечемик
Биогаз инсталация край животновъдна ферма в Пловдивско

Биогаз инсталация край животновъдна ферма в Пловдивско

Както навсякъде в Европа, така и във Франция производството на биометан все още е ограничено, но постоянно се разраства. Седмично в страната заработват по три нови инсталации, а общият им брой се увеличи от едва 44 в края на 2017 г. до 365 през 2021 г. Обемът на произведения от тях газ за националната мрежа почти се е удвоил през миналата година в сравнение с 2020 г. и е достатъчен за 362 000 домакинства, съобщава БТА, като цитира Асошиейтед прес.

Сред тучните поля югозападно от Париж местните фермери ще пуснат в експлоатация едно ново съоръжение, в което се смесват остатъци от земеделска продукция, за да ферментират и да се превърнат в биогаз. Това е едно от възможните решения, посредством които Старият континент ще опита да спре да плаща на Русия милиарди за нейните изкопаеми горива и така непряко да финансира войната на Кремъл срещу Украйна.

Малките селски газови инсталации, които осигуряват енергия за не повече от няколко хиляди разположени близо до тях домове, обаче едва ли, или поне не съвсем скоро, ще бъдат в състояние да заменят огромните потоци руски газ, течащ към Европа и захранващ милиони бизнеси и домакинства.

А и критиците на подобни инициативи твърдят, че фермерите трябва да произвеждат храни, особено когато те драстично поскъпват заради войната в Украйна, а не газ. При все това биогазът е едно от оръжията за намаляване на европейската енергийна зависимост.

Според Европейската асоциация за биогаз (EBA) ЕС е в състояние бързо да увеличи производството на биометан, който да запълни тръбите с природен газ. Инвестиция от 83 милиарда евро, което е по-малко от сумата, плащана от страните членки годишно на Русия за доставки на газ, би довело до десетократно увеличение на производството на биометан до 2030 г. и би спомогнало за замяната на около една пета от внасяния от ЕС газ, посочват от ЕВА.

Фермерите от селцето Соншамп край Париж смятат, че техният нов завод за биогаз ще даде своя принос за освобождаването на Европа от хватката на Кремъл.

Газът от инсталацията в селцето може да задоволи потребностите на 2000 домакинства. Той ще бъде пречистен в биометан и инжектиран в тръбопровод до близкия град Рамбуйе, за да се ползва в болницата, плувния басейн и немалко домове.

От началото на войната в Украйна в края на февруари френското правителство предприе няколко стъпки, за да ускори производството на биометан. По данни на индустрията през 2021 г. биометанът е задоволявал близо 1 на сто от нуждите на страната. За тази година се очаква двойно увеличение, а към 2030 г. близо 20 процента от газовото потребление във Франция трябва да се базира на биометан. Това би било повече от внесения от Русия газ през 2021 г.

Фермерите в Соншамп са взели 5 милиона евро заеми и са получили 1 милион евро държавна субсидия, за да построят завода си. Те са сключили 15-годишен договор с енергийната компания „Анжи“ (Engie), за да й продават биогаз на фиксирана цена. Това ще ограничи възможностите им да печелят сериозно от високите цени на газа, но ще им гарантира стабилен и сигурен доход. „Няма да станем милиардери“, посочват фермерите инвеститори.

Работниците вече приключват строителството и заводът е почти готов за включването му към газовата мрежа. Купчини земеделски отпадъци – люспи от пшеница, кори от захарно цвекло, обелки от лук и дори пилешки изпражнения, са натрупани и готови да захранят контейнерите за фермантация.

Зимен ечемик, специално отглеждан за производство на биогаз, ще съставлява близо 80 на сто от 30-те тона органичен материал, който ежедневно ще влиза в завода.

Ечемикът няма да попречи на отглеждането на други култури, ползвани за храна. Вместо една реколта годишно, фермерите ще имат три на всеки две години, като ечемикът ще бъде по средата.

В Германия, най-големият производител на биогаз в Европа, правителството намалява отглеждането на земеделски култури специално за горива. Делът на царевицата, разрешена за ползване в съоръжения за биогаз, ще бъде намален от 40 на 30 процента до 2026 г. Вместо това на операторите на такива инсталации ще бъдат предложени финансови стимули, за да преминат към ползване на отпадъчни продукти като, например, оборски тор или слама.

В Германия работят около 9500 такива съоръжения, повечето малки, като те захранват с ток и отопление малки населени места. Според Андреа Хорбелт, говорителка на Германската асоциация за биогаз, производството на биометан може да си удвои за броени години, но няма да е евтино. „Употребата на биогаз за производство на електричество е по-скъпо от солари и вятър и винаги ще си остане такова“, казва тя.

В края на процеса, произвеждащ биогаз, фермерите от Соншамп ще се сдобият и с богати на азот и калий остатъци, които могат да използват, за да наторят полята си и намалят потреблението на индустриални торове. Това е кръгова и зелена икономика, споделят фермерите.

Leave a Comment