Не се обмисля падане на ДДС за хляб и зеленчуци, но ще има компенсации за горива

бензиностанция

Пенсионери и семейства с деца до 18 г. ще получават инфлационна месечна добавка от 60 лв.

На снощния Експертен съвет на коалицията, свикан от вицепремиера и финансов министър Асен Василев, са били обсъждани антикризисни мерки, които ще костват на бюджета над 1,5 млрд. лв. Това заяви тази сутрин пред Нова тв депутатът от „Продължаваме промяната“ Венеция Ангова. Изброявайки мерките в пакета, тя не спомена очакваното от производители и преработватели намаляване на ДДС върху хляб, плодове и зеленчуци.

По думите на депутата Ангова е предвидено падане с 9% на данък добавена стойност за природния газ, който се ползва за гориво. Отново за природния газ ще отпадне и акцизът.

В пакета от мерки е включено въвеждане на компенсация за крайните физически потребители на горива. Очаква се да има намаление в цената на бензин и дизел, което ще е „десетки стотинки на литър“ закупено гориво. На срещата снощи не е обсъждан механизмът, по който ще става това, но ще има месечен лимит.

Правителството обсъжда от юли да се въведе инфлационна добавка. Социалният министър Георги Гьоков вече обяви, че ще я има за пенсионерите в същия размер като ковид добавката – 60 лв. Представителката на „Продължаваме промяната“ обаче допълни, че се обсъжда такава добавка и за други групи, като семейства с деца до 18-годишна възраст.

Венеция Ангова заяви, че все още нищо не е решено окончателно, но финансовото министерство е направил разчети кое колко ще струва на бюджета, ако се въведе.

Leave a Comment