Виж кога ДФ „Земеделие“ отказва плащане по мярка 19.4

ДФЗНаредба №4 от 2018 г. за реда за изплащане, намаляване или отказ за изплащане, или за оттегляне на изплатената финансова помощ за мерки и подмерки по ПРСР 2014-2020 г., се сдоби с четири нови текста в Преходните и заключителни разпоредби. Те могат да се видят в обнародваните днес („Държавен вестник“, бр. 35 от 10 май 2022 г.) изменения и допълнения на Наредба №4.

Допълненията касаят единствено Местните инициативни групи (МИГ), кандидатствали по подмярка 19.4 „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за Водено от общностите местно развитие“.

В § 4 от Преходните и заключителните разпоредби се създават ал. 4 – 7:

„(4) Държавен фонд „Земеделие“ отказва изплащането на част или на цяла заявка за плащане, подадена след 30 септември 2024 г., когато сумата на допустимата финансова помощ по предходните заявки и допустимите разходи по съответната заявка по подмярка 19.4 надхвърля 25 на сто от сумата на одобрените от ДФЗ средства от ЕЗФРСР по проекти към мерките от стратегията, включително одобрената финансова помощ за текущи разходи и разходи за популяризиране, както и допустимите разходи по последната заявка за плащане.

(5) Държавен фонд „Земеделие“ отказва изплащането на част или цялата последна заявка за плащане за 2022 г., когато сумата на допустимата финансова помощ за текущи разходи по предходните заявки и допустимите текущи разходи от последната заявка за 2022 г. надхвърля 80 на сто от сумата на допустимите до 2022 г. и допустимите по последната заявка за плащане за 2022 г. текущи разходи и разходи за популяризиране на стратегията.

(6) Държавен фонд „Земеделие“ отказва изплащането на част или цялата последна заявка за плащане за 2023 г., 2024 г. и 2025 г., когато сумата на допустимите текущи разходи през годината надхвърля 80 на сто от сумата на общо допустимите текущи разходи и разходи за популяризиране на стратегията за същата година.

(7) Крайният срок за извършване на текущи разходи и популяризиране на стратегия за ВОМР за съответната територия на МИГ е 30 септември 2025 г.“

Промените в наредбата влизат в сила от днес.

Leave a Comment