Проектът: Помощта към физическите лица за горивата ще е 0,25 лв. за литър бензин или дизел

НИС Петрол в ПловдивПомощта към физическите лица потребители на бензин и дизел да е 0,25 лв. за литър в резервоара при таван 50 литра за месец – това е една от антикризисните мерки, които обмисля правителството.

Вчера Асен Василев – вицепремиер и министър на финансите, обеща пред парламентарната комисия по бюджет и финанси пакетът от мерки да бъде обявен в началото на следващата седмица. Дотогава ще бъдат обсъждани това и останалите предложения срещу високата инфлация. Намаляването на ДДС за хляб, плодове и зеленчуци не е в пакета.

Отстъпката ще се получава директно и ще влезе в сила от юни, съобщи пред Нова тв Пламен Данаилов, зам.-министър на енергетиката.

Схемата ще е единствено за физически лица, фирмите са изключени от нея. Депутатът не очаква бензиностанциите да спекулират с отстъпката заради конкуренцията между тях.

Сред мерките, обявени от Асен Василев на Експертния съвет в четворната коалиция, който се проведе в понеделник, е и премахването на акциза на тока, на автомобилния газ пропан-бутан и на природния газ. Мярката обаче трябва да получи разрешение от Европейската комисия. Бе обявена и инфлационна добавка от 60 лева месечно към пенсиите и семействата с деца до 18 г.

Leave a Comment