Колко важна е храната: Джо Байдън посещава днес ферма в Илинойс

С това президентът на САЩ иска да подкрепи фермерите, за да произвеждат повече храна в условията на световна продоволствена криза

Войната в Украйна наруши доставките на пшеница на световните пазари, като същевременно предизвика по-високи разходи за петрол, природен газ и торове. Организацията на ООН по прехрана и земеделие заяви, че индексът на цените на храните през април е скочил с близо 30% спрямо година по-рано, въпреки че индексът е спаднал леко на месечна база. Американците също понасят известна болка, тъй като цените на храните са се повишили с 8,8% от преди година и най-много от май 1981 г.

„Той ще говори за подкрепата, която трябва да продължим да оказваме на фермерите, за да помогнем да произвеждат все повече и повече на вътрешния пазар“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки във вторник. „Точно както предоставяме оръжия, ние ще работим върху това да направим каквото можем, за да подкрепим фермерите да осигурят повече пшеница и друга храна по целия свят.“

Президентът отбеляза в коментарите си във вторник относно инфлацията, че Украйна има на склад 20 милиона метрични тона пшеница и царевица, които САЩ и техните съюзници се опитват да помогнат в експортирането им от страната. Това би помогнало за разрешаване на някои проблеми с доставките, въпреки че предизвикателствата могат да продължат.

Няколко демократи в Камарата на представителите, включително председателят Нанси Пелоси, се срещнаха с Байдън във вторник, след като посетиха Украйна. Те предупредиха, че недостигът на храна означава, че последиците от войната ще се разпространят далеч отвъд украинските граници до някои от най-бедните нации в света.

„Това ще доведе до криза на глада, много по-лоша, отколкото някой е очаквал“, каза Джим Макгавърн, представител на Масачузетс след срещата в Белия дом. Най-засегнати от недостига на зърно и високата му цена ще са страните от Близкия изток и Северна Африка.

Има ограничения за това колко пшеница могат да произведат в САЩ, за да компенсират недостига. Министерството на земеделието изчисли през март, че тази година са засети 47,4 милиона акра пшеница (1 акър = 4,05 декра – б.р.), което е увеличение от само 1% спрямо 2021 г. Това би било петото най-ниско количество декари, заети с пшеница в записите, датиращи от 1919 г.

Байдън ще пътува с министъра на земеделието Том Вилсак за Илинойс. След като президентът говори във фермата, той ще отиде в Чикаго, за да говори на конгрес на Международното братство на работниците в електротехниката.

 

Leave a Comment