Стефан Бурджев в Кнежа: Ще има субсидии при използване на стари родни сортове

Бурджев и Кнежа

Стратегическият план, процедурите за кандидатстване и възможностите за отпускане на подкрепа бяха основните теми при срещата на заместник-министъра на земеделието Стефан Бурджев с представители на бизнеса в Института по царевицата, в гр. Кнежа.

На фермерите бе пояснено, че в стратегическия план е предвидена екологична схема, която дава възможност на земеделските стопани за допълнително подпомагане, ако използват стари български сортове.

„От следващата година ще разчитаме все повече на българските институти за разработване на сортове и за задоволяване на нуждите на земеделските стопани“, коментира Бурджев и допълни, че се планира достатъчно финансиране за стопаните, така че те да имат интерес да ги отглеждат.

Тема на срещата беше и работата на браншовите организации. „Трябва да имаме ясни правила за браншовите организации и ясни критерии на представителност и информация за членската маса“, каза заместник-министър Бурджев. По думите му в следващите месеци трябва да бъде представен за обществено обсъждане „Закон за браншовите организации“. „Стремим се да направим работещ закон, който е много важен, както за бизнеса, така и за нас при прекия ни диалог с бранша“, поясни още той.

 

Leave a Comment