За трета година лозари ще се финансират, за да не отгледат грозде

Мярката се отваря от 17 май за 10 дни с бюджет от 950 000 лв.

грозде, лозяОт 17 май до 27 май 2022 г. се приемат заявления за подпомагане по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019 – 2023 г. Определеният бюджет за финансовата 2022 г. е в размер на 950 000 лв. Кризисната мярка, която се прилага за трета поредна година, има за цел да стабилизира равновесието между търсенето и предлагането в сектор „Вино“.

По мярка „Събиране на реколтата на зелено“ се финансира пълното ръчно отстраняване на гроздовете докато са още зелени, преди тяхното узряване. Използваният способ намалява до нула добивите от заявената за подпомагане площ. От мярката могат да се възползват физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър като гроздопроизводители. Техните стопанства трябва да са регистрирани по реда на Закона за виното и спиртните напитки. Кандидатите следва да имат и удостоверения за право на участие по мярката, издадени от Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Максималният размер на финансовата помощ, която кандидатите могат да получат, е до 70 % от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичащи от прилагането на мярката.

Важно е бенефициерите да са информирани, че тези, които искат подпомагане по мярка „Застраховане на зелено“, нямат право на финансова помощ по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ за една и съща финансова година. Те нямат право на финансирани и, ако са получили подпомагане по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от НППЛВС за площи, които попадат в период на мониторинг. И през тази финансова година подпомагането на едни и същи площи през две последователни години е допустимо.

На интернет страницата на ДФ „Земеделие“ са публикувани образци на документите за кандидатстване, както и заповед за определяне на бюджет по мярката за финансовата 2022 г.

 

Leave a Comment