Индия забрани износа на пшеница, за да подсигури продоволствената си сигурност

Министрите на земеделието от Г-7 осъдиха поведението на азиатската страна, което може да доведе до нов връх в цените

пшеница в ИндияИндия забрани износа на пшеница в събота, 14 май, при незабавно влизане в сила на решението, позовавайки се на риск за продоволствената сигурност. Като мотиви бяха посочени отчасти войната в Украйна, а също така и очакваната заради горещините по-ниска реколта, съобщи телевизия Ал-Джазира.

Забраната на Индия може да доведе до нови върхове на световните цени, като се има предвид и без това ограничено предлагане, което ще удари особено силно бедните потребители в Азия и Африка.

Министрите на земеделието от индустриализираните страни от Г-7 незабавно осъдиха решението на Индия в събота.

„Ако всички започнат да налагат ограничения за износ или да затварят пазари, това ще влоши кризата“, каза германският министър на земеделието Джем Йоздемир на пресконференция в Щутгарт.

„Призоваваме Индия да поеме отговорността си като член на Г-20“, каза Йоздемир.

Правителствени служители в Ню Делхи заявиха в събота, че Индия все още ще позволи износ, подкрепен с вече издадени акредитиви, и към страни, които искат доставки, „за да задоволят нуждите си от продоволствена сигурност“.

Забраната няма да е завинаги и може да бъде преразгледана, казаха служителите на пресконференция.

Въпреки че няма драматичен спад в производството на пшеница в Индия тази година, правителствени служители заявиха, че нерегулираният износ е довел до покачване на местните цени на зърното.

„Не искаме търговията с пшеница да се случва по нерегламентиран начин или да се случи натрупване“, каза министърът на търговията BVR Subrahmanyam пред репортери в Ню Делхи.

Leave a Comment