Държавата ще плаща на бизнеса 80% от повишението на тока за цени над 200 лева за мВч

Компенсациите без тавани ще са за месеците май и юни. Повишението на природния газ за месец май спрямо април ще бъде покрито от бюджета, обяви премиерът Кирил Петков

Кирил ПетковКомпенсации за бизнеса за високата цена на електроенергията ще има през месеците май и юни. Това обяви след среща с работодателски организации и със синдикати премиерът Кирил Петков.

„Обединихме се около решението за май и юни да има компенсации за небитовите потребители на ток без таван над цени от 200 лв. за мегаватчас, което да даде възможност фирмите да нямат притеснения. Наред с това обсъдихме дългосрочни мерки, които да дадат сигурност и предвидимост“, заяви Петков.

По думите му съвсем скоро ще бъде внесен законопроект в парламента, чрез който ще се прилага дългосрочен механизъм за компенсации при високи цени на енергията.

Правителството ще осигури на бизнеса както необходимото количество природен газ, така и компенсации за поскъпването му. Компенсациите ще се ползват и от битовите потребители.

Както е известно, цената на природния газ за месец май е с 14.3% по-висока от тази през април. Затова правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената през май. Това означава, че за потребителите – фирми и бизнес, майската цена ще е равна на тази през април.

Със законопроекта, който правителството ще внесе, ще се автоматизира процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на електроенергията чрез финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ от свръхпечалбите от дружествата под шапката на БЕХ , както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет, съобщиха по-рано днес в правителствено прессъобщение.

„Диалогът бе ползвотворен. Мерките за компенсиране на високата цена на тока за май и юни са с изричната договорка, че след това проблемът ще бъде решен дългосрочно. Може да успокоим всички предприятия и работещи хора.“, заяви Добри Митрев, председател на БСК.

В петък правителството ще има среща и с превозвачите, които също се канят да протестират на 18 май.

Дали работодателските организации ще участват в протеста, обявен на 18 май, ще стане ясно на тяхна пресконференция днес.

 

Leave a Comment