Двама депутати внесоха законопроект за промени във ветеринарния закон

Животновъдите ще подават само по електронен път уведомления към ветеринарните лекари чрез системата на БАБХ

ветеринариСтопаните на животновъдни обекти ще подават уведомления към обслужващия ветеринарен лекар за възникнали събития с животни във фермите само по електронен път чрез интегрираната информационна система на БАБХ. За животните в лични дворове се допуска уведомленията да се подават и електронно, и писмено. Това е едно от измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност, за когото е внесен Законопроект за изменение и допълнение в парламента. Вносители са народните представители Пламен Абровски (ИТН) и Росен Костурков (ПП).

Според проекта ветеринарномедицинските продукти ще се наричат вече ветеринарни лекарствени продукти.

Спазването на Регламент (ЕС) 2019/6, който вече е влязъл в сила изисква разрешенията за търговия с ветеринарни лекарствени продукти да бъдат безсрочни вместо, както е в момента, с 5-годишен срок.

Въвежда се регистър за регистрация на производители, вносители и дистрибутори на активни вещества за ветеринарномедицински цели. Ще има и нова категория продукти – инактивни имунологични ветеринарни лекарствени продукти, както и на хомеопатични лекарства.

Регламентът изисква държавите в ЕС да създадат подходящи условия за събиране и обезвреждане на отпадъци от ветеринарните лекарства.

Ще има и европейска база данни за разрешените ветеринарни лекарствени продукти и за производство и търговия на едро с тях.

Leave a Comment