Стартира прием по подмярка 4.2 с бюджет 39,1 млн. лв.

В тримесечен срок кандидатите могат да подават проекти с максимална инвестиционна стойност от 586 740 лв. и минимална 29 337 лв.

Нов цех на Симид АгроОт днес, 17 май, до 17 август 2022 г. подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР 2014-2020 г. е отворена за прием през ИСУН 2000.

Бюджетът този път е малък – 39 116 000 лева.

Изпълнението на подмярката следва да допринесе за подобряване на вертикалното и хоризонталното сътрудничество между земеделските производители, преработватели и търговци. Очаква се инвестициите да допринесат за създаване на устойчива заетост, включително на територията на селските райони. Във връзка с устойчивата заетост оценяването предвижда 3 точки при запазване на числеността в предприятието и създаване на едно ново работно място.

Най-много точки – по 20, ще се дадат за проекти, които предвиждат преработка на плодове и зеленчуци, и на суровини от секторите Животновъдство и/или Етерично-маслени и медицински култури; и на проекти подадени от групи или организации на производители от селскостопанския сектор.

За преработка на биологично произведени суровини при оценяването ще се дават 10 точки, ако 50% от обема на суровините е биологично сертифицирана и произведена и 15 точки, ако обемът е над 75% сертифицирани като биологични суровини.

С 15 точки ще бъдат оценени проекти, в които минимум 45% от инвестиционните разходи са свързани с инвестиции в иновативни технологии като цифрови технологии, автоматизиране на производствените и организационни процеси, в това число включително подходи приложени чрез Европейското партньорство за иновации.

10 точки ще получат предложения, при които най-малко 15 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с инвестиции осигуряващи опазване на компонентите на околната среда, включително ВЕИ.

Когато средноаритметичният размер на оперативната печалба на кандидата от последните три години, е 5 пъти по-голям от общата стойност на разходите по изпълнение на проекта оценителите дават 10 точки. Точките намаляват с по една точка, когато оперативната печалба е 6, 7, 8, 9 и 10 пъти по-голяма от размера на инвестицията.

По 10 точки ще получат и проекти, които не са били одобрени по същата подмярка.

Минималният размер на допустимите разходи за един проект е  29 337,00 лв., а максималният 586 740,00 лв. И при проект за колективни инвестиции максималният размер се запазва.

Максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за приеми по подмярката, проведени след 1 януари 2021 г. не може да надвишава 5 867 400,00   лв, включително и за предприятията, които помежду си са предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП).

Финансовата помощ за одобрени проектни предложения е в размер до 50 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и 40 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за големи предприятия по смисъла на ЗМСП.

Финансова помощ за проектни предложения, включващи преработка на продукти от приложение № І от ДФЕС в продукти извън приложение № І от ДФЕС не може да надвишава 45 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за кандидати средни предприятия и 50 на сто за микро и малки предприятия.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават само на електронната поща: rdd@mzh.government.bg или чрез ИСУН 2020, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти.

Пълният пакет документи по процедурата (Условията за кандидатстване, Условията за изпълнение и приложенията към тях) е публикуван на интернет адреса на Министерството на земеделието: www.mzh.government.bg и в ИСУН 2020.

 

 

Leave a Comment