М. Неков: МЗм не стимулира по-високо производството на тютюн, а повишаване на ефективността

Международното изложение за преработватели и търговци на тютюневи изделия WT Europe бе открито днес в София

тютюн„Повишаването на конкурентоспособността на българските тютюнопроизводители е сред приоритетите на Министерството на земеделието“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков пред участниците и гостите на Международното изложение за преработватели и търговци на тютюневи изделия WT Europe, което беше открито днес в София.

Момчил Неков посочи, че България има дългогодишни традиции при отглеждането на тютюн и значението на тютюнопроизводството за развитието на определени региони в страната е социално-икономическо и демографско. По думите му тютюнопроизводителите се намират в най-необлагодетелстваните райони и площите, засети с ориенталски тютюн, трудно могат да бъдат използвани за отглеждане на алтернативни култури и затова процесът на създаване на алтернативни дейности в България е много труден.

„Това са причините, поради които в периода 2015-2022 г. България прилага преходна национална помощ за тютюна, която е продължение на схемата за национални доплащания. Помощта е насочена към подпомагане на доходите на производителите на тютюн и не стимулира увеличаване на производството. Допълнителната подкрепа на доходите на тютюнопроизводителите създава възможност за адаптирането им към новите пазарни условия и изисквания на аграрната европейска политика“, отбеляза заместник-министърът.

„Условията, в рамките на които се развива този сектор днес, са вече много различни и изискват по-нови и изцяло интегрирани подходи към заетите в него. Той се нуждае от по-голям период от време, за да намери своя баланс, без това да доведе до сериозни последици за уязвимите региони на страната, които нямат икономически алтернативи“, отбеляза Момчил Неков.

Заместник-министърът изброи целите, които Министерството на земеделието си е поставило по отношение на сектора:

Момчил Неков допълни, че в лицето на Института по тютюна и тютюневите изделия, и като част от структурата на Селскостопанска академия, се извършват комплексни научни изследвания на земеделската култура тютюн от семето и алтернативното му използване, до тютюневите изделия и тютюневия дим. Той припомни, че Институтът е лицензиран производител на качествени семена за всички сортови групи, като по този начин обезпечава 90% от тютюнопроизводството у нас, изпълнява поетите ангажименти на Република България по Рамковата конвенция  за контрол на тютюна с голяма отговорност и на високо ниво, освен това Институтът разполага с единствения в България лабораторен комплекс за контрол на тютюн и тютюневите изделия.

Аграрният заместник-министър допълни, че в икономически аспект следва тютюнопроизводителите да се третират както всички други земеделски производители в Европейския съюз. „България е предприела необходимите действия за продължаване подкрепата на доходите на тютюнопроизводителите и в периода след 2022 г., като необвързаната с производството преходна национална помощ за тютюн е включена в Националния стратегически план“, каза той в заключение.

Leave a Comment