ООН след ужасяващ доклад за климата: Да утроим инвестициите във ВЕИ преди да изгори дома ни

Генералният секретар призова правителствата да премахнат защитата на интелектуалната собственост върху технологията за възобновяема енергия, за да станат всеобщо достъпни
Всяка минута петролът и въглищата получават 11 милиона долара субсидии, каза Антонио Гутериш

veiГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш публикува в сряда план от пет точки, насочен към стимулиране на инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Посланието му съвпадна с публикуването на доклада за климата на Световната метеорологична организация за 2021 г., съобщи Дойче веле.

„Трябва да сложим край на замърсяването с изкопаеми горива и да ускорим прехода към възобновяема енергия, преди да изгорим единствения си дом“, каза шефът на ООН в предварително записаното си съобщение. „Времето изтича.“

Докладът от сряда показа, че всички критични климатични показатели са счупили рекорди миналата година и че последните седем години са били най-горещите в историята.

„Днешният доклад за състоянието на климата е мрачен екот на неуспеха на човечеството да се справи с нарушаването на климата“, каза Гутериш.

Планът му се фокусира върху увеличаване на разпространението на възобновяеми технологии с по-големи инвестиции, както и прекратяване на субсидиите за изкопаеми горива.

Той призова публичните и частните инвестиции във възобновяеми източници да бъдат утроени до поне 4 трилиона долара годишно.

Планът също така ще изисква правителствата да премахнат защитата на интелектуалната собственост върху технологиите за възобновяеми източници, за да увеличат достъпа до тях, както и да отворят вериги за доставки на материали, необходими за такава технология, които в момента се контролират само от няколко ключови играча.

Гутериш също призова правителствата да прекратят субсидиите за изкопаеми горива , които в момента възлизат на половин трилион долара годишно, като същевременно насърчават възобновяемите енергии. Той каза, че компаниите за изкопаеми горива забогатяват, докато потребителите плащат цената.

„ Докато хората страдат от високите цени на помпата, нефтената и газовата индустрия печели милиарди от изкривен пазар“, каза той.

Въпреки че се очаква възобновяемите енергийни източници да доставят повечето от нарастващите нужди от електроенергия през следващите години, темпът на растеж не е достатъчно бърз, за ​​да поддържа глобалните температури под повишението от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, както е посочено в Парижкото споразумение.

В момента възобновяемите източници осигуряват само 30% от световното производство на електроенергия, като енергията от изкопаеми горива все още доминира.

Гутериш посочи бюрокрацията като една от ключовите пречки пред растежа на възобновяемите енергийни източници, както и субсидиите, които в крайна сметка насърчават изкопаемите горива.

„В Европа са необходими осем години, за да бъде одобрен проект за вятърна енергия“, каза той. „В Съединените щати разбирам, че може да отнеме до десетилетие само на федерално ниво, където човек трябва да премине през около 28 федерални агенции.“

„Всяка минута от всеки ден въглищата, петролът и газът получават субсидии от около 11 милиона долара“, добави той.

Leave a Comment