В петък ще бъде решено отпускането до 15 000 лв. кредити на фермери от ДФЗ

Земеделското министерство не е наясно какво е качеството на зърното, останало след активния износ

земеделска комисия„Старата реколта от пшеница се изнася доста усърдно. Има обаче още количества (с които да се запълни държавния резерв). Друг е въпросът какво е качеството на зърното, което е останало.“ Така отговори министърът на земеделието Иван Иванов, който тази вечер отговаряше на въпроси на депутати от земеделската комисия. Иванов каза, че преди месец са проверени складовете на търговците, но какво зърно е останало непродадено към момента и дали отговаря на изискванията на резерва не се знае

Иванов заяви, че е бил изненадан да чуе вчера от Националната асоциация на зърнопроизводителите, че у нас има нелегален внос на украинско зърно, още повече, че при посещението си в Украйна премиерът Кирил Петков е обещал съдействие за продажбата на зърното на страната.

Относно прословутото изкупуване на пшеница и слънчоглед за подсигуряване на държавния резерв, министърът посочи няколко процедури, които забавят обявяването на обществената поръчка. Например от Агенцията по вписванията са поискали удостоверение от БНБ, че сметката на държавното „Врана“ ЕАД е заредена с 1,1 млрд лв.. А също така и доказателство, че правителството е разпоредило това увеличение на капитала в постановление.

Първоначално обявените цени на изкупуване се запазват: 570 лв./тон за пшеница и 1400 лв./тон за слънчоглед. За да се инициира изкупуване на царевица е необходима промяна на постановлението, уточни министърът.

Той информира, че очаква утре ЕК да се произнесе дали разрешава използването на 5% от бюджета на ПРСР за 2021 г. за подпомагане на фермерите. Ако комисията даде положително становище ще бъдат разпределени още между 28 и 44 милиона евро.

Иван Иванов съобщи, че на заседание на УС на ДФ „Земеделие“ в петък, 20 май, ще бъде прието решение за кредитиране на малки и средни производители за закупуване на семена, торове и други с до 15 000 лв. при кредитен бюджет от 30 млн. лв. Ако той е малък, отпускането на заеми за земеделците може да се осъществи през Българската банка за развитие.

Председателят на комисията Пламен Абровски представи пред министъра и депутати искането на малките и средни мелничари за кредити, за да могат да изкупуват новата реколта пшеница. Министър Иванов заяви, че не е запознат с това. Абровски представи опасението на мелничарите, че ако държавата се намеси на пазара на зърното, може да се увеличи търсенето и цената му.

В началото на заседанието на Комисията по земеделие депутатът Ализан Яхова поиска Управляващия орган на ПРСР, както и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ ежеседмично до края на юни да отчитат напредъка в усвояване на средства по Програмата за селските райони. Министърът се възпротиви и предложи Момчил Неков и Николай Каварджиклиев да се явяват според създадения график за изпълнение на плащанията по програмата. Какъв е графикът обаче депутатите все още не знаят.

 

Leave a Comment