Създадена е ваксина срещу Инфлуенца по птици, която ще бъде тествана у нас

БАБХ и АЗПВ обсъдиха мерки срещу вирусното заболяване

БАБХБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и представители на Асоциацията на земеделските производители (АЗПБ) обсъдиха редица текущи въпроси провокирани от разпространението на Инфлуенцата по птиците в България и необходимостта от допълнителни спешни мерки, които да се предприемат срещу заболяването. Срещата се проведе по инициатива на АЗПБ, в условията на заплахата върху птицевъдния бранш в Европа, заради високия брой огнища и засегнати птици от заболяването Инфлуенца по птиците.

В България към днешна дата няма активни огнища на вируса на заболяването.

Изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов коментира, че БАБХ е предприела редица мерки за бързо ликвидиране на огнищата в страната. Той информира за инициативите на ниво ЕС и бъдещият законодателен акт от ЕК, относно възможности за прилагане на поголовна ваксинация на домашните птици, с цел овладяване на заболяването в Европа. „През френското председателство и при моето гостуване в страната-домакин беше отправена покана към България за провеждане на изпитвания на ваксина срещу Инфлуенца, разработена от холандски и френски учени. Когато бъде взето решение, браншът ще бъде поканен да се включи“, заяви проф. Даскалов.

Птицевъдът и член на АЗПБ Иван Ангелов, който отглежда птици от кокошевия вид в областите Пазарджик и Пловдив, изрази неговата и на колегите му в бранша тревога от немалкия брой констатирани огнища на вируса при домашни птици в последните месеци на 2021 и началото на 2022 година в България. По думите му, повишеният интензитет на заболяването в страната е провокиран от струпването на регистрирани обекти за отглеждане на птици от кокошевия вид и водоплаващи в близост, както и от занижена, по думите му, биосигурност на регистрирани птицевъдни обекти.

Експертите на агенцията коментираха по отношение на регистрацията на животновъдни обекти за отглеждане на птици, че изискванията са разписани в Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, която многократно бе изменяна, а мерките за биосигурност завишени. Регистрация на обектите се издава при спазването на тези изисквания. В допълнение, бе подчертана и превенцията, която БАБХ извършва, а именно засилен брой проверки за спазване мерките за биосигурност, вкл. изпълнение на програмите за контрол на инфлуенца и лабораторен мониторинг на птицевъдните обекти. В случаи на нарушения на законовите изисквания от страна на птицевъдните обекти се предприемат съответните наказателни мерки.

БАБХ призовава птицевъдната индустрия, ако има съмнения за порочни практики при отглеждане на птици, установени практики в разрез със законодателството и/или укриване на заболявания, същите да бъдат докладвани незабавно по законоустановения ред, например през Горещия телефон на БАБХ 0700 122 99.

Ивайло Тодоров, един от основателите на АЗПБ, който се включи в срещата, отбеляза, че всяка промяна в официалния контрол и дейността на институциите, която им помага да работят по-добре е приветствана от бизнеса. Тази позиция предстои да бъде подкрепена с инициирането от АЗПБ на по-широк дебат, в който да бъдат поставени конкретни предложения за спешни мерки от бранша на вниманието на БАБХ, МЗм и ДФЗ.

 

Leave a Comment