Вносът на плодове и зеленчуци на „Капитан Андреево“ мина под контрола на БАБХ

Кирил Петков и Иван Христанов

Инспектори на агенцията и допълнителни помощни екипи проверяват влизащата стока

След 10 години, в които вносът на плодове и зеленчуци се контролираше от частната „Евролаб 2011“, държавата успя да поеме тази функция в петък. Днес зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок посетиха КПП „Капитан Андреево“, където е имало струпване на тирове.

„Борбата за границата е борба за държавността“, заяви премиерът Кирил Петков по време на среща със заместник-министъра на земеделието Иван Христанов в неделя. Двамата обсъдиха сигурността на границата ни с Турция.

„Благодаря на теб и твоя екип за решителните действия на „Капитан Андреево”, каза Петков. Бе подчертано, че тази граница не е външна само за България, но и за Европейския съюз.

Заместник-министър Христанов информира премиера Петков, че считано от петък Националната референтна лаборатория „Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол“ (ЦЛХИК) към БАБХ извършва лабораторен анализ на пратки плодове и зеленчуци, преминаващи през ГКПП „Капитан Андреево“.

Христанов обясни, че инспекторите извършват контрол в непрекъснат режим на работа, като са изпратени допълнителни екипи, които да подпомагат служителите на пункта. Той подчерта, че в резултат на саботаж от страна на частен оператор, който десет години е монополист на границата, трафикът на пункта е натоварен.

„БАБХ работи в непрекъснат контакт с турската страна при управление на процесите”, каза още Христанов.

Малко по-рано този месец земеделското министерство взе решение да приключи контракта с компанията, извършваща контрола при вноса на плодове и зеленчуци – „Евролаб 2011“. До това развитие се стигна, след като премиерът посети преди близо два месеца КПП „Капитан Андреево“.

Разбра се, че зам.-директорът на БАБХ Николай Роснев точно на 31 декември 2021 г. е подписал нов контракт с частната компания без съгласието на земеделския министър Иван Иванов и без да има право на това. По-късно той бе уволнен.

Още тогава Христанов разгласи, че чиновници от БАБХ са получили смъртни закани – по телефона, от анонимни лица – малко след като видеонаблюдението е било възобновено.

Leave a Comment