Депутатът Костурков: Фирмата при границата с Турция е предложила 6 млн. лв. подкуп, за да остане

Росен Костурков„Евролаб 2011″, която до петък, 20 май, проверяваше вноса на плодове и зеленчуци през „Капитан Андреево“ е предложила преди два дни 6 млн. лв. подкуп, за да продължи дейността си там.

Това съобщи тази вечер пред бТВ депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков.

Това е вторият опит за подкупване на изпълнителния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов. Първият е бил през януари т.г., когато са предложени 100 хил. лева. Предложението е било направено чрез посредник – уважаван от Костурков бивш депутат, чието име той не назова, но каза, че същият посредник се кани отново да става депутат.

Росен Костурков обясни, че годишният оборот на „Евролаб-2011“ е около 10 млн. лв. Той допълни, че мястото, където се проверяват товарите е без видеонаблюдение и никой не може да каже какви разговори са се водили там.

Фирмата обслужва товарите и таксува вносителите през „Капитан Андреево“ от 2012 г. насам. Договорът с агенцията по храните изтекъл в края на ноември 2021 г., а навръх Нова година, на 31 декември, той бил подновен с подписа на заместник-директор на БАБХ, който впоследствие бил уволнен.

В момента „Евролаб 2011“ отново е на пункта при българо-турската граница и се занимава с обработка на митнически документи. Контролът на влизащите търговски пратки е поет от БАБХ. Днес е установено, че фирмата саботира дейността на инспекторите на агенцията като бави обработката на документите, а това води до натрупване на дълга опашка от чакащи тирове.

Според депутата Костурков саботажът може да бъде преодолян чрез настаняването и на други фирми на пропусквателния пункт.

 

Leave a Comment