Върбан Върбанов: Дъжд и топло време са еднакво благоприятни както за посевите, така и за развитието на инфекции

Ако първото фунгицидно третиране е било преди няколко седмици, защитният ефект вече е изчерпан. Разумно е да  запазим доброто състояние на житните

Върбан ВърбановПшеницата като цяло е в сравнително добро състояние, като изключим климатичните фактори. В момента има нужда от валежи. Ако агрометеоролозите отчитат почвената влагозапасеност като горе-долу нормална, в посевите не е така, защото в тази фаза растенията теглят много влага. Засега те са в минимален риск, който много бързо може да ескалира, ако до седмица-две не завалят обилни дъждове.“

Така вижда моментната ситуация при житните култури Върбан Върбанов, Регионален търговски мениджър на БАСФ за Южна България. Тези дни той взе участие в Открития ден на земеделците, организиран от БАСФ, който се проведе край село Симеоново, област Ямбол.

Върбан Върбанов сподели и други наблюдения от пшениците в Южна България:

„Фитосанитарното състояние на житните посеви към момента е много добро, защото сме близко до първото фунгицидно пръскане, което земеделците направиха преди 10-20 дни. Все още продуктите, кой каквито е избрал, са доста близо до датата на  приложението си.

В следващите седмици фунгицидният ефект започва да намалява. В същото време чакаме и дъждове. Ако има дъждове, които ще са наистина благодатни за растенията, ще се увеличи рискът от болести, защото фунгицидите вече ще са приключили действието си. И тогава ще са на дневен ред вторите фунгицидни пръскания за тези, които са решили да ги направят.

Много земеделци опитват да минат с едно третиране, това някак се превръща в рискова мода.

Тези, които прилагат технологията Систива при есенната сеитба, особено ако фунгицидът е приложен в доза 100 мл, могат до късно напролет да не третират. Те биха могли да минат с едно фунгицидно приложение тази година. Стопаните, които избраха този начин на защита, буквално тези дни третираха за първи път.

Другите, които не са използвали Систива, направиха първото фунгицидно пръскане преди 20-на дни. Продължителността на защитния ефект зависи от продукта. Той е между 20 и 40 дни. Тези, които са приложили еднокомпонентни фунгициди с един триазол и са третирали преди три седмици, трябва да са наясно, че посевите им към момента вече нямат защита.

Когато земеделците разберат, че предстоят дъждове, трябва да ги изпреварят и да извършат второ пръскане. Така ще използват само ползите на дъжда, без негативите – болестите, които идват след тях. Защото дъжд плюс топло време е равно на болести.

Към момента пшениците са обещаващи като добив. Цените на продукцията са приемливо към доста добри за производителите. Редно е пшеницата да се отгледа и защити интелигентно, за да се радваме на поредните успехи в производството на зърно в България.“

Leave a Comment