Нова европейска платформа FaST ще съветва персонално фермерите за нормите на торене

Държавите в ЕС ще създадат система за снабдяване на производителите с този инструмент като част от стратегическите им планове за ОСП

земеделска земяЕвропейската комисия (ЕК) публикува констатациите от проучване, свързано с прилагането на инструмента за устойчивост на фермите за хранителни вещества (FaST).

FaST е инструмент за цифрово земеделие, който може да се управлява от смартфони, таблети и компютри.

Той ще предоставя персонализирани препоръки на фермерите след ръчно въведени от тях данни за наторяване на култури чрез план за управление на хранителните вещества, който ще има икономически и екологични ползи за фермерите и обществото като цяло, съобщава ec.europa.eu.

От държавите-членки ще се изисква да създадат система за снабдяване на фермерите с FaST като част от техните национални стратегически планове за ОСП. FaST се счита за основна платформа за генериране и повторно използване на решения за устойчиво и конкурентно земеделие, което допринася за модернизацията на сектора.

Резултатите от проучването FaST Navigator идентифицират моделите, необходими за предоставяне на точни количествени съвети относно използването на торове, както и тези, необходими за оценка на емисиите на парникови газове и тяхното отстраняване. Изискванията за данни на тези модели варират от много прецизни алгоритми, базирани на подробни данни, до по-оперативни методи, базирани на общи данни, достъпни за огромното мнозинство от фермерите.

Разработените модели ще бъдат напълно отворени и достъпни за фермерите, за да насърчат и улеснят широкото им приемане.

(ЕК)  ще помогне да се положат основите на цялостна дигитална екосистема за устойчиво управление на ферми и земя в Европа. Платформата ще подкрепи земеделските производители в техните административни процеси на вземане на решения и ще допринесе за по-голяма рентабилност на фермите и устойчивост на околната среда. Очаква се платформата да намали административната тежест за фермерите и разплащателните агенции и да рационализира комуникацията между фермерите и публичните органи.

Leave a Comment