Пламен Абровски предлага ДФЗ да кредитира мелничари с част от парите за купуване на зърно

Председателят на парламентарната земеделска комисия смята, че има спекула при цените на изкуствения тор

Пламен АбровскиПредседателят на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите Пламен Абровски е убеден, че продоволствена криза, свързана със зърното, у нас не може да има. България и още само 5-6 държави в Европа произвежда повече зърно, отколкото потребява, каза той. Абровски цитира данни на ООН, че 50 милиона души по света са в риск от глад заради войната в Украйна и блокираните там милиони тонове пшеница.

Изкупуването на зърно за осигуряване на държавен стратегически резерв няма да започне „май още два месеца“, въпреки че след 20 дни ще тръгне жътвата, заяви той тази вечер пред бТВ. Хубавото обаче е, че държавата задели 1,1 млрд. лв. и те са налични. Абровски предложи с част от тези средства да се дадат евтини кредити на мелничари, за да не произвеждат скъпо брашно. Председателят припомни, че наскоро е отправил искането на мелничарите към земеделския министър, но засега реакция няма.

Според него е неправилно предложението ДДС за хляба да стане 0%. Далеч по-голям ефект би имало, ако нулевият данък се приложи спрямо брашното. Така не само цените на хляба, но и на кифли, пици и други зърнени храни биха се намалили. Ограничаването на ДДС за плодове и зеленчуци, мляко, месо и яйца до 9% би дало глътка въздух на производителите, каза Абровски.

Според него нулевият данък върху хляба помага единствено на политиците, но не и на потребителите.

Пламен Абровски смята, че има спекула при цената на торовете, тъй като те са били по-скъпи при по-евтин природен газ, а когато газът се е повишил, торовете са поевтинели.

В момента животновъдите имат крещяща нужда от помощ заради поскъпването на фуражите, смята председателят. Той каза, че заделянето на 77 млн. лв. за изграждане на горски пътища в Южноцентралното стопанство е прекален лукс и е по-добре част от средствата да се разпределят към животновъдния сектор.

 

Leave a Comment