Ден на фермера в ИРГР: Дори на манастирските ниви в Атон отглеждат пшеница на Садово!

Три нови сорта пшеници бяха показани на богатото демонстрационно поле на института – „Надита“, „Сашец“ и „Блан“

Ден на фермера в Садово 2022

Богат генофонд от пшеници, създадени през миналия век, и най-новите сортове хлебно зърно, както и други житни, бобови и технически култури показаха днес изследователите от Института по растителни генетични ресурси (ИРГР) „Константин Малков“ в Садово. В Деня на фермера бяха отбелязани редица юбилеи – 140 г. от земеделската наука в България, стартирала оттук, 120 г. от раждането на акад. Павел Попов, 120 г. от първата Държавна земеделска опитна станция, създадена отново в Садово и 45 г. от ИРГР.

Ден на фермера в Садово 2022 г.Директорът на института доц. Катя Узунджалиева приветства гостите, а председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов прочете поздравителен адрес от земеделския министър Иван Иванов.

Освен български земеделци, Денят на фермера посрещна производители и от Румъния, Турция, Северна Македония и Гърция, които засяват садовски сортове пшеници и не променят избора си с години. Гл. ас. Иван Алексиев съобщи, че дори манастирите на Атонския полуостров засяват пшеници на института, за да имат на трапезите си вкусен хляб.

Демонстрациите в Деня на фермера започнаха с полет на два дрона – по-малък, който обследва посевите. И по-голям, чрез който се извежда растителна защита. Представители на DJI разказаха, че резервоарът на дрона за третиране е 30 литра, а заради ултрамалообемното третиране той изпръсква по 1-1,5 литра на декар. Благодарение на радара, дронът, който лети на височина 2,5 метра следва денивелацията на терена, заобикаля стълбоме и минава под електрическите кабели. Използва се за третиране на всякакви култури, в това число и дървесни. Може да пръска селективно плевелите и да променя дозите чрез софтуер.

дрон

На опитното поле Иван Алексиев показа най-напред две линии лимец. Еднозърнест – със следи от глутен, и двузърнест – с двоен брой хромозоми.

Иван Алексиев

Иван Алексиев

Първо бяха представени легендарни сортове пшеници, до един създадени в Садово. Един от най-старите сортове пшеница №301, създаден през 1910 г., когато още не са се използвали торове, учуди гостите с височината си. Сортът „Катя“ и до днес се смята за най-сухоустойчивият в Европа.

„Садовска белия“ (с бяло зърно), „Прелом“ (съчетан с английска селекция) и лесно полягащ, както и други сортове, създадени в по-далечното минало, бяха показани като ценен растителен архив, с потенциалът, който имат.

Първи в класическите сортове на полето бе „Садово 1“ – без алуминиева токсичност и подходящ за кисели почви. Главният селекционер на ИРГР доц. Златина Ур представи „Победа“, който е стандарт за студоустойчивост и показва толерантност към повечето ръжди и други болести. Зърното му се предпочита от мелничарите като подобрител на брашното. „Никибо“ също се предпочита от хлебопекари. Като високодобивни бяха описани сортовете от В група „Гея 1“, „Гинра“ и „Гизда“.

Доц. Златина Ур

Доц. Златина Ур

Новите сортове пшеници на опитното поле са „Надита“ (група В), любимият сорт на доц. Ур – „Сашец“ (група А) и „Блан“ (група Б).

Твърда пшеница „Деница“ също бе засята на демонстрационното поле – с височина до 75 см, по средно 50 броя зърна в клас, с по три братя на растение и среден добив 600-650 кг.

Гостите видяха и парцелки с тритикале „Рожен“, ечемик „Поток“, ръж „Милениум“ – единственият сорт от тази житна култура, вписан в Националната сортова листа. Селекционерите от института са създали и голосеменния пролетен овес „Мина“, който се оказал много търсен от любителите на гълъби.

Фуражният грах „Мир“ е предпочитан от животновъдите. Гостите видяха, някои за пръв път, и парцелка с бобовото растение Бурчак, което дава 3,5 тона зелена маса. Медоносната фацелия също предизвика интерес.

 

 

Leave a Comment