Комисии ще обследват пораженията от градушки в Смолянско, което е извън чадъра на агенцията

градушкаТежките поражения от градушки, паднали през уикенда в област Смолян, ще бъдат обследвани от комисии от днес, 30 май. Преди това стопаните на засегнатите земеделски култури трябва да внесат в Областната дирекция „Земеделие“ заявления, съобщиха от Министерството на земеделието.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) не осигурява защита в Смолянска област и Родопите, където в събота са паднали обилни дъждове със силна градушка,  в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин. В различна степен са унищожени овощни и семейни градини.

От министерството уточняват, че ИАБГ осъществява противоградова защита с ракетен способ в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково и с. Тъжа, а със самолетен способ в Северна Централна и Североизточна България.

През отминалата седмица над България и съседните страни са се развили силни и неустойчиви метеорологични  процеси, предизвикали силни градушки на много места. На 28 май, събота, в защитените области само за няколко часа в късния следобед в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети. Също така са извършени патрулни полети със самолети за противоградова защита в Северна България, но не се е наложило извършването на засев на облачни клетки.

ИАБГ е осигурена с необходимото количество противоградови ракети, уверяват от министерството.

Leave a Comment