БАСФ портфолио житни фунгициди с убедителни резултати от полето

Три технологии за растителна защита бяха представени в стопанството на Атанас Илчев край село Симеоново

БАСФ, глобалният производител на фунгициди, представи новите революционни продукти за житни култури, на база най-новият триазол Ревизол. Фунгицидите от новото портфолио осигуряват изключително висока ефикасност, повишават добивите и в същото време отговарят на най-стриктните регулаторни изисквания на ЕС.

Предствянето се състоя преди няколко дни в стопанството на земеделеца Атанас Илчев край ямболското село Симеоново. На три опитни полета екипът на БАСФ показа резултати от три различни технологии за растителна защита, които дават превъзходни резултати при пшеницата.

Новите технологии на БАСФ за пшеница бяха представени пред ключови производители

Новите технологии на БАСФ за пшеница бяха представени пред ключови производители

За технологиите разказа търговският представител на БАСФ за Югоизточна България – Стефан Недев. В презентацията се включиха Мария Неделчева, Търговски мениджър БАСФ Решения в земеделието и Върбан Върбанов, Регионален мениджър за Южна България.

Ревизол® е нещо наистина качествено ново, което идва да замени добре познатия Епоксиконазол. Сега искаме да покажем, че с Ревизол® можете не просто да разчитате на по-добро качество, а и на още нещо“, обърна се към земеделците Мария Неделчева.

Стефан Недев обобщи накратко климатичните особености в района до 20 май. За разлика от обичайната суха пролет, тази година валежи съпътстват растежа на пшениците.

Технология: Систива® + Ревистар® Флекс + Ревикеар®
Стефан Недев представи  три възможности за опазване на посевите от болести

Стефан Недев представи три възможности за опазване на посевите от болести

При първата технология производителят е приложил при сеитбата фунгицида Систива® в доза 75 мл/100 кг, заедно с обеззаразителя Премис®.

„Пшеницата наесен не само беше чиста от болести заради Систива® и Премис®, но имаше изключително силен физиологичен ефект върху растенията – както върху кореновата система, така и върху вегетативната част. Виждате здрави растения, по които няма следи от есенни болести“, посочи пшениците Недев.

Върху първата парцелка е приложен преди 25 април вегетационният фунгицид Ревистар® Флекс.

Ревистар® Флекс е пакет от два фунгицида. Единият е Ревистар® с новия триазол Ревизол®. Вторият фунгицид е Флексити® с активно вещество Метрафенон. Пакета е за  250 декара, препоръчваме Ревистар® в доза  60 мл/дка и Флексити® в доза 20 мл/дка.

За активното вещество Ревизол® е характерно, че прониква изключително бързо и директно в растението. Усвоява се в рамките на 15 минути. Има силно лечебно и изкореняващо действие срещу всички икономически важни болести при житните култури.

Флексити® осигурява защита срещу кореновото гниене и брашнестата мана. Във фаза край на братене и начало на вретенене, когато все още може да се облеят растенията до почвата, Флексити® гарантира доброто действие срещу кореново гниене.

Именно затова Ревистар® Флекс се препоръчва за първо вегетационно третиране, когато растенията са все още ниски и продуктът може да достигне до най-ниската им надземна част.

Второто фунгицидно третиране, което се планира в края на месец май, ще е с Ревикеар®, каза Стефан Недев.

Ревикеар® също е нов продукт, непознат досега на пазара. Той съдържа активните вещества Ревизол® и Пираклостробин. Ревикеар® има по-силно изразен ефект върху самото зърно и освен, че защитава посевите от болести, спомага зърната да се налеят, да изпълнят класовете и съответно да се постигне по-висок добив.

Прогнозата на специалистите е, че предстоящите валежи, заедно с изпаренията, ще провокират появата на болести. Подобни условия са предпоставка за развитие на ръжди. Ако по време на цъфтеж има дори минимални преросявания, те могат да предизвикат и развитието на фузариум, особено при по-чувствителните сортове, каквито са твърдите пшеници.

„Миналата година изведохме множество опити в цялата страна с Ревикеар®“, информира Мария Неделчева. И продължи:

„В нашите печатни материали и във фейсбук страницата ни публикувахме снимки от един такъв опит.  Посев третиран с Ревикеар® – изключително зелен и чист от болести и нетретиран посев – обхванат напълно от ръжда. Това беше в землището на с. Дропла, обл. Добрич. Април 2021 г. беше много студен, сеитбите през есента бяха късни и нетретираната контрола не проявяваше признаци на болести.  След 24 май обаче масово посевите в Добрич пламнаха от кафява ръжда. Измамно е впечатлението, че болестите липсват, защото както казва нашият технически мениджър Тодор Евтимов, „година без болести няма.“

Мария Неделчева опроверга старото схващане, че при цъфтеж пшеницата не трябва да се третира

Мария Неделчева опроверга старото схващане, че при цъфтеж пшеницата не трябва да се третира

Могат ли да се третират житни във фаза Цъфтеж?

На този въпрос, зададен от земеделците, отговори Мария Неделчева.

„Новите фунгициди са направени така, че да не влияят на фаза цъфтеж. Нещо повече! Ако искате да имате ефикасност срещу фузариум, фазата за пръскане е цъфтеж. Всяко третиране седмица преди отваряне на цветчетата и след затварянето им, не е ефективно срещу това заболяване.“

Технология: Систива® + Приаксор®

„Виждате ли разлика между този парцел и първия“, попита Стефан Недев. След това той поясни.

„Това,че не ви прави впечатление, е много добър показател. Върху втората парцелка все още няма третиран вегетационен фунгицид. Тя е със семена, третирани със Систива® в доза 100 мл/100 кг, заедно с обеззаразителя Премис®.“

Систива осигурява чист посев от сеитбата до късна пролет

Систива осигурява чист посев от сеитбата до късна пролет

Прилагането на революционния продукт на БАСФ – Систива®, в по-високата доза още със сеитбата, показва, че той действа до късна пролет. Въпреки дъждовете, мъглите и росите в района, пшениците със Систива® са останали защитени.  „Със Систива® в доза 100 мл/100 кг този посев устоява на предизвикателствата на климата“, посочи извода Недев.

При втората технология в края на месец май ще бъде изведена растителна защита с познатия вече фунгицид Приаксор® в доза 100 мл/дка.

„С Приаксор® продължаваме да поддържаме концентрация на Ксемиум® в растенията до пълна зрялост на пшеницата. Така още веднъж осигуряваме физиологичния ефект за по-качествено и едро зърно и съответно защитаваме от всички болести, които очакваме да се появят.“

Технология: SDHI обеззаразителят Кинто Трио® + Ревистар Флекс® + Ревикеар®

В третата технология е включен висок клас SDHI обеззаразител Кинто Трио®. Той предоставя възможността през есента растенията да се развиват изключително бързо. Този обеззаразител съдържа Ксемиум®, който дава физиологичния ефект на растенията.

„Ползвайки Кинто Трио®, ние си осигуряваме мощна коренова система в началото и по-добра надземна част за по-безопасно презимуване“, обясни Стефан Недев.

Първото вегетационно третиране е отново с Ревистар Флекс®. Предстои защитата да бъде потвърдена и с втори вегетационен фунгицид  – Ревикеар®.

Акценти от специалистите

Върбан Върбанов за Систива®:

Върбан Върбанов наблюдава от години действието на Систива

Върбан Върбанов наблюдава от години действието на Систива

„Вижте височината и докъде са първите листа на пшениците. Сравнете ги със следващите парцелки. Разликата е очевидна, когато агрономически се обследва биометрията на посева. Основната разлика във физиологичното развитие идва от Систива®. С любопитство изследвам действието на продукта. Освен, че пази посева от болести от есен до късна пролет, този фунгицид дава значителен физиологичен ефект, който се вижда. Ако искате да инвестирате есента в чист посев с чист старт и физиологичен ефект, ще изберете Систива®.“

Мария Неделчева за новите продукти и гъвкавото им приложение:

„Ревистар® Флекс, предназначен изключително за първо третиране, и Ревикеар®, който е предимно за второ (не че не може да се използва и за първо) са двата ни нови продукта. Тези нови фунгициди имат още една много отличителна способност и това е тяхната гъвкавост. Тя не се дължи само на динамичната молекула, а благодарение на свойствата на активното вещество и на всички коформуланти, за да се получи наистина качествен продукт, ние препоръчваме и гъвкави дози на третиране.

Мария Неделчева

Мария Неделчева  за правилния ред на използване на новите фунгициди и за препоръчителните дози на прилагане

Те имат два основни аспекта. Практически – особено когато работите превантивно с Ревистар Флекс® за 250 дка – е абсолютно достатъчна дозата 60 мл Ревистар® + 20 мл Флексити®, за да ви опази посевите до момента на второто третиране. Има регистрация и на по-висока доза. Тя се използва ако правите много закъснели пръскания в критична обстановка.

За Ревикеар® препоръчваме максималната доза от 100 мл. Ревикеар® е регистриран и на по-ниска доза. Ако вие не търсите зеленият физиологичен ефект, профилактично срещу ръжди може да се използва на 80 или 90 мл/дка.“  

Събитието беше посетено от ключови фермери в района, които се убедиха в практическите предимства на новото портфолио на БАСФ. Революционните фунгициди Ревистар® Флекс, Ревикеар®, Приаксор® и Систива® доказаха своята висока ефикасност в реални полеви условия.

 

Leave a Comment