Асен Василев: Очертава се дълго да живеем с високи цени на вносните енергоизточници и храните

Храните няма да поевтинеят, докато падне природният газ и докато не се отвори Северното Черноморие за износ на украинско и руско зърно

Асен Василев„Очертава се един доста дълъг период, поне няколко години, в които ще живеем при по-високи ценови нива на вносните енергоизточници и на храните. Това заяви вицепремиерът Асен Василев на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се провежда днес под негово председателство, съобщи БТА.

Кризата, предизвикана от войната в Украйна е прекъснала веригите на доставки на зърно и на природен газ. Кризата от Ковид-19 изглежда се е оттеглила, но не е известно дали наесен няма да се появи нов щам, каза Василев. Икономическите ефекти от пандемията са може би само при самолетните пътувания, но при хотелиерството и ресторантьорството нещата са се възстановили. Инфлацията започна с инфлация на енергоизточниците още миналата година – около 7 процента, сега имаме още около 7 процента инфлация, заяви вицепремиерът.

По думите му след инфлацията при енергоизточниците, е последвала инфлация при зърното и торовете, а оттам – и при останалите хранителни продукти.

Инфлация, свързана с енергоизточниците, с изключение на петрола, не се наблюдава повече, твърди Асен Василев. Цената на електроенергията с компенсациите към бизнеса вече е относително стабилна. За бита цената на електроенергията също не е променена, посочи вицепремиерът. Той отбеляза, че повишението на цената на газа е достигнало своя пик през април. „Дали ще има снижаване, по-скоро не в краткосрочен план, в средносрочен план може да се очаква понижение на европейско ниво“, прогнозира Василев.

При инфлацията при храните има три пъти увеличение на цената на зърното, при сравнение февруари спрямо април. Затова и инфлацията при храните е факт не само в България, но и в Европа.

Вицепремиерът коментира, че цените на храните няма да спаднат, докато не спадне цената на газа и докато не се отворят пристанищата по северното Черноморие, за да може Украйна и Русия да изнасят зърно. Индия също затвори износа на зърно, което допринася за усложняване на ситуацията, допълни той.

Той каза, че ако я нямаше схемата за компенсиране на електроенергията, инфлацията щеше да бъде драматично по-висока. Ако искаме да борим кризата, там, където имаме наши енергоизточници, имаме възможност да повлияем върху крайните цени, съответно върху инфлацията, и да подпомогнем потребителите по-леко да понесат вдигащите се цени, каза още  Асен Василев.

 

Leave a Comment