За рози: Берачите искат 50% от изкупната цена! За череши: Ако не получат 50 лв./ден си тръгват

Все по-дълбокият дефицит на сезонни работници ще остави някои градини необрани, предупреждават браншовици

Сезонните берачи на продукция стават все по-дефицитни.

Ставката при розите е 1,20 лв./кг
Христо Николов

Христо Николов

„Миналата година розоберът тръгна при 0,80 лв. за килограм набран цвят и до края на кампанията надницата стана 1,20 лева. Тази година даваме от самото начало по 1,20 лева, но работниците пак не достигат“, каза председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов.

Извън надницата от 1,20 лв. за килограм, собствениците на розови градини плащат разходите за предвижването на берачите от населеното място до розите и обратно. И въпреки това според председателя заради липса на работници ще има недообрани насаждения с маслодайна роза.

За разлика от миналата година, когато доста от розопреработвателите не изкупуваха цвят заради залежали количества ароматни продукти, тази година всички дестилерии са отворили врати. Изкупната цена масово е 2,40 лв./кг. „Напоследък работниците определят цената на труда си спрямо цената на суровината. Искат да получат 50% от нея“, поясни Христо Николов.

Той обясни, че един работник прибира за един трудов ден (от 5:30 до 13:00 часа) средно по 30-40 кг цвят. „Но има и по-сръчни хора, които могат да стигнат до 100 кг на ден и тяхното заплащане се съизмерва със западноевропейското“, съпостави розопроизводителят. Всички, които са тръгнали на земеделски гурбет, работят в чуждите ферми като тези, които тук берат по 100 кг цвят на ден, вметна той.

Христо Николов предполага, че беритбата на розов цвят ще приключи към 20 юни. Въпреки че и в подножието на Балкана температурите вече достигат 30ºС, производителите казват, че времето е добро за розите, тъй като е облачно.

Ако един берач на череши не получи по 50 лева на ден, напуска
Слави Трифонов

Слави Трифонов

В момента 0,60 лв. за брането на килограм череши е най-ниската надница. Миналата година беше 0,35-0,40 лева, съпоставя Слави Трифонов, председател на Националната Био Асоциация и производител на био череши.

Един берач може да откъсне на ден по 70-80 кг череши, ако дръвчетата са отрупани с плод. Ако са рехави, хората се пазарят за надница от 1 лев за килограм, каза той. И обобщи: „Работниците не искат да си тръгват с по-малко от 50 лева на ден. Ако видят, че изкарват под тази сума, хвърлят кофата и напускат.“

Онзи ден Слави Трифонов предупредил заместник-министър Неков, че тази година ще има необрани черешови градини. „Няма хора. А тези, които искат да работят като берачи, се ориентират към розите, защото там надницата е висока“, коментира той.

Цената, на която продават в момента производителите, е 2 лева за килограм. В същото време в супермаркети в София кутия с 0,5 кг череши се продава за 4 лв., а малка щайга с 1 кг череши струва 6 лева, възмущава се председателят на асоциацията. Относно поведението на супермаркетите, той е силно възмутен. „Като видят в кутията една черешка, поразена от кафяво гниене, я връщат. Ако попаднат и на друга кутия с една болна череша, спират цялата пратка.“

Сред най-активните купувачи на череши са прословутите румънски търговци, които пристигат с бусове. Наскоро е станал скандал на тържището до Пловдив, тъй като за да свалят цените на черешите, румънците са дали по няколко щайги череши на баби, като им заръчали да ги продават по 2 лева. Останалите продавачи на български череши скочили срещу дъмпинга и изгонили бабите, разказа Слави Трифонов.

И тази година България не прави нищо, за да подпомогне износа на родни череши, ядосва се председателят на НБА. Той отдавна е проучил, че близкоизточният пазар може да поеме големи количества плодове и то на много добра цена. Пречката е в скъпото самолетно карго. „България не може да подпомогне експортните разходи, а Гърция може. Оттам всеки ден излитат самолети, натоварени с плодове, към Дубай. Отказахме се от азиатския пазар и попитахме не може ли министерството да ни помогне за транспортирането на череши към по-северните европейски пазари. Транспортът дотам и обратно с хладилен камион струва 4000 евро, което идва към 0,35 лв./кг череши. Но отговор няма“, каза Трифонов.

Преработвател на череши с база до с. Царацово, Пловдивско, е анонсирал 0,60 лв. изкупна цена на черешите, с което е разгневил производителите. Миналата година цената е била същата, но при значително по-ниски разходи за труд и транспортиране. Най-големият купувач на плодове за преработка в страната, чието предприятие е в с. Катуница, е обявил 1,20 лв. до изкупвателен пункт и 1,40 лв. – до базата, но само за количества над 10 тона.

 

 

Leave a Comment