При съмнение за автентичност на посевен материал може да се използва друга призната техника

семепроизводствоНаредба за изменения и допълнения на Наредба № 99 от 2006 г. за търговия на посевен материал от фуражни култури на пазара на Европейския съюз е обнародвана днес в бр. 41 на „Държавен вестник“ от 3 юни 2022 г.

В приложение № 2 към чл. 3, чл. 4, чл. 7 и чл. 24 и се създава т. 7, в която е същността на промените в наредбата. Точка 7 гласи, че в случай че след извършена полска инспекция все още съществуват съмнения относно сортовата автентичност на семената, за проверка на тази автентичност сертифициращият орган може да използва международно призната и възпроизводима биохимична или молекулярна техника в съответствие с приложимите международни стандарти.

В допълнителните разпоредби тази опция за още една проверка на автентичността на семената се мотивира с изменения в европейското законодателство. Цитираните директиви касаят също така и търговията със семена от зърнени култури, цвекло, зеленчукови култури, маслодайни и влакнодайни култури, което се вижда от заключителните разпоредби.

Чрез Заключителните разпоредби се правят също така изменения в няколко наредби, които са свързани с новото по-кратко име на Министерството на земеделието. Възможността за използване на алтернативна международно призната биохимична и молекулярна техника за определянето автентичността на семената е внесена и в други наредби, които са за търговията със зеленчукови семена, семена от маслодайни и влакнодайни култури,

Leave a Comment