Иван Иванов в парламента: 20 земеделци от община Садово са заявили обезщетение на 1450 дка заради градушката

Предвидената помощ е актуализирана и ще бъде изплатена след подаване на заявленията от стопаните
 На 13 юни ще има среща между институциите, за да се изчистят неяснотите при взаимодействието между Агенцията за градушки и Центъра за координиране използването на въздушното пространство

Иван Иванов в парламента„Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката. Държавата е направила всичко необходимо и в момента, в който стопаните подадат заявления за подпомагане, за да се обследват площите, те ще бъдат обезщетени“. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието д-р Иван Иванов по повод падналата градушка в Садово на 31 май.

По данни на Министерството на земеделието към 12 ч. днес са подадени 20 бр. заявления  от земеделските стопани с общ площ 1450 дка, съобщи министърът.

Иван Иванов припомни, че предвидената помощ е актуализирана и се изчислява на базата на осъвременени технологични карти по данни от НСИ и Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД, за първото тримесечие на тази година.

Той призова земеделските производители да подадат заявления пред общинските служби „Земеделие“ в 7-дневен срок, за да могат тези заявления да бъдат обработени, да се прегледат всички пропаднали площи, да се оцени степента на пропадане на реколтата и обезщетенията да бъдат изплатени във възможно най-кратък срок.

Стопаните не трябва да се поддават на внушения, мотивирани от лични и партийни интереси, каза Иванов.

Аграрният министър увери, че Министерството на земеделието е направило всичко необходимо, като за ракетен и самолетен способ за борба с градушките са осигурени 13,5 млн. лв. за покриване на територията на страната.

Той представи пред депутатите подробна справка за дейността на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ на 31 май в Пловдивско. Забрана за изстрелване на противоградови ракети между 16:15 и 16:31 ч. е наложена от Центъра за координиране използването на въздушното пространство (ЦКИВП) заради прелитането на пътнически самолет, с цел да не бъде създаван риск за човешки живот. Общата площ на обработените седем градови клетки следобеда на 31 май от 29 ракетни площадки към регионална дирекция Поповица е 460 129 дка.

В резултат на негова заповед още на 1 юни сутринта в Садово Георги Динев, заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“-РА и Николай Маринов, директор на главна дирекция „Земеделие и регионална политика“, посещават Садово във връзка с нанесените щети в общината и землището.

Те установяват, че по предварителни данни на земеделски производители са засегнати 10 – 11 хил. дка с основни засегнати култури тиквички, домати, пипер, зеле, ряпа, пъпеши, картофи, слънчоглед, царевица, нахут, жито, зърнено-житни, трайни насаждения и др. Веднага е осъществен контакт със служителите на общинската и областната служба „Земеделие“ заедно с кметовете на населените места и земеделските стопани за уточняване на обстановката и информиране на земеделските стопани за действията, които трябва да предприемат, заяви министър Иванов.

Тази година в държавния бюджет са предвидени 5 млн. лв. за обезщетения на земеделски стопани в резултат на неблагоприятни климатични условия, посочи още той.

Министър Иванов увери, че на 13 юни ще се проведе поредна среща между всички отговорни институции за изчистване на определени неясноти по отношение на работата на този център и налагането на забрани за изстрелването на ракети, и за да се осъвремени начинът, по който се взаимодейства.

Той също така отправи призив земеделските производители да застраховат своята продукция, защото държавата всяка година предвижда бюджет, за да покрива 65% от стойността на застрахователната полица за плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, което представлява максимален интензитет, разрешен по европейски регламент.

 

Leave a Comment