Правителството внесе в НС важен нов параграф към Закона за собствеността на земеделските земи

Според проекта собствениците на възстановени земеделски земи трябва да подадат в двугодишен срок искане за установяване на граници на имотите им. Ако не го направят, имотите им се разпределят служебно от съответната общинска земеделска служба

земеделска земяПравителството внесе проект на Закон за допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в парламента.

Предложението на Министерския съвет е в Преходните и заключителни разпоредби на закона да се впише допълнителен Параграф 18 с три алинеи.

В ал. 1 на параграфа е записано, че за установяване на границите на земеделските имоти, които са възстановени с решение на общинската служба по земеделие в съществуващи или възстановими стари реални граници или със съдебно решение, собствениците или техните наследници подават искане по член 45д от Правилника за прилагане на ЗСПЗЗ до общинската служба по земеделие по местонахождението на имота в двугодишен срок от влизане в сила на този закон.

(Чл. 45д. (Нов – ДВ, бр. 45 от 2008 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 39 от 2011 г.) За издаване на решение за възстановяване правото на собственост в случаите, когато правото на възстановяване е признато с влязло в сила решение на общинската служба по земеделие по чл. 18ж, ал. 1 или със съдебно решение, се подава искане до общинската служба по земеделие по местонахождението на имота в два екземпляра.

(2) Искането се подава от един от собствениците (наследниците) или от негов представител. Подаденото искане от един от собствениците (наследниците) ползва всички останали.
(3) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Към искането се прилагат решенията по ал. 1.
(4) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Въз основа на съдебното решение общинската служба по земеделие издава решение за признаване на правото на възстановяване на собствеността.
(5) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Общинската служба по земеделие се произнася с решение за възстановяване правото на собственост след установяване границите на имотите и предоставянето им от общинския съвет по реда на § 27, ал. 2 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ (ДВ, бр. 62 от 2010 г.).
(6) (Нова – ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При упражняване на правата на собственика, както и във връзка с устройството на територията за земите от общинския поземлен фонд общинският съвет и кметът на общината осигуряват изпълнението на задължението за предоставяне на земи по § 27 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ. По искане на кмета на общината или на упълномощени от него длъжностни лица общинската служба по земеделие предоставя наличните данни във връзка с възстановяването на собствеността.)

В ал. 2 пише: Имотите по ал. 1 се предоставят от общинския поземлен фонд по реда на § 27, ал. 2 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (обн., ДВ, бр. 62 от 2010 г.; доп., бр. 61 от 2016 г.), съответно от държавния поземлен фонд, по мотивирано искане на общинската служба по земеделие.

Ал. 3: Имотите на собственици или техни наследници, неподали искане в срока по ал. 1, се разполагат служебно от общинската служба по земеделие върху земи, предоставени от общинския поземлен фонд по реда на § 27, ал. 2 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съобразно с решението за признаване на правото на възстановяване на собствеността в съществуващи или възстановими стари реални граници, при условия и по ред, определени в Правилника за прилагането на закона.“

Мотиви

В мотивите към законопроекта е записано, че осъдителните решения на Европейския съд на правата на човека (ЕСПЧ), заведени от собственици или наследници на земеделски земи срещу България заради забавени реституционни процедури остават неизпълнени повече от 10 години. Затова е крайно наложително да бъде спазен предвиденият в Пътната карта срок за приемане на законодателни промени с цел приключване на поземлената реституция.

„С цел осигуряване на необходимия поземлен ресурс за приключване на поземлената реституция бе продължен петгодишният ограничителен режим за разпореждане със земите по чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), въведен с
§ 14 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи (ДВ, бр. 100 от 2015 г.), като гаранция за пълното постигане на целите на ЗСПЗЗ за възстановяване на собствеността, съответно за обезщетяване на собствениците на земеделски земи.

С § 12, ал. 1 от Заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ДВ, бр. 103 от 2020 г.) е прието удължаване на срока с 5 години считано от 23 декември 2020 г., в който общинските съвети могат да предоставят земите по чл. 19 от ЗСПЗЗ по реда на § 27, ал. 2 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.“

 

Leave a Comment