След доказване на 100% щети от градушка, стопанинът не е длъжен да разорава полето, казва министерството

Земеделците могат да отгледат и други култури след като комисията установи щетите
Унищожени от градушката тиквички

Унищожени от градушката тиквички

Агро Пловдив изпрати миналия петък въпроси към Министерството на земеделието, свързани с щети от градушката, поразила земеделски стопанства в община Садово на 31 май. Въпросите са от тези, които които си задават самите фермери и на които липсват конкретни отговори или се дава противоречива информация.

Попитахме министерството, за да помогнем на пострадалите стопани да вземат решение дали да заявят пред общинската земеделска служба щети и да бъдат посетени от комисия, която да определи процента на поражение. Изпратихме 7 въпроса, като настояхме да получим бърз отговор на първите 5 от тях. Не попитахме дали земеделците със 100% щети ще получат обвързана подкрепа за 2022 г. (за плодове и зеленчуци), защото отговорът е напълно ясен – няма.

Днес предиобед МЗм отговори.

Въпрос №1: Бихте ли съобщили още веднъж какво обезщетение ще получат постарадалите от градушката в Садово при 100% щети?

Отговор: По линия на държавното подпомагане чрез инструмента на държавните помощи е допустимо нанесените щети от неблагоприятни климатични събития за 100% унищожени земеделски култури да бъдат компенсирани чрез схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. Определеният ресурс по помощта за 2022 г. е в размер на 5 млн. лв.

Подпомагането е в размер до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура през стопанската година. Действителните разходи се изчисляват на база на технологични карти по информация, предоставена от Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД. Съгласно схемата на помощта, земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.

Въпрос № 2: Какво обезщетение получават тези, които имат над 50 на сто пропаднал площи, но по-малко от 100%?
Отговор: След обследване на площите и уточняване на размера на щетите, ще бъде определен конкретният механизъм за подкрепа, тъй като действащата държавна помощ е насочена към стопани със 100% щети.С цел превенция от неблагоприятни климатични събития ежегодно се прилага държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии, като държавата подкрепя 65% от застраховката за плодове, зеленчуци, етерично-маслени  култури и тютюн. За 2022 г. бюджетът по тази помощ е в размер на 3,5 млн. лв.
Въпрос №3: Стопаните със 100% пропаднали площи трябва ли да разорят земите с унищожена реколта, а заедно с това да унищожат капковата системи и мулчиращото фолио при растенията?
Въпрос №4: Могат ли върху тях да отгледат нова реколта до края на годината?
Въпрос №5: На тези стопани за които се установи, че нямат 100% пропаднала реколта, но все пак получат обезщетение за по-малък процент на пропадане, ще им бъде ли изплатено обвързано подпомагане за 2022 г.?
Отговор на въпроси № 3, 4 и 5: При настъпване на неблагоприятно климатично събитие (слана, бури и градушки, заледяване, пороен или непрекъснат дъжд или тежко засушаване), в срок до 10 работни дни от възникването му, всеки земеделски стопанин може да подаде писмено заявление за извършване на теренна проверка за установяване процента на щетите на площите заети със земеделски култури.Заявленията се подават в ОСЗ по местонахождение на имотите.Огледът на засегната площ се извършва, когато културата е налична на полето. Констативен протокол не се издава, когато културата е прибрана или площта е обработена преди приключването на огледите.

При констатиране на 100% щета, т.е. когато културата е напълно унищожена и от нея не може да се добие продукция (в случая  –  пролетни култури и зеленчуци), експертната комисия издава констативен протокол по образец, който е задължителна част от документацията, която се представя пред ДФЗ-РА при стартиране на прием за получаване на обезщетение по Държавна помощ SA.59044 (2020/N) за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие.

Земеделският стопанин самостоятелно решава как да използва наличната растителна маса – според нуждите на стопанството или да извърши  заораване. Същото се отнася и за налична капкова инсталация и мулчиращо фолио. Върху площта, която е била заета с дадена култура, която е унищожена – в случая от градушка, земеделския стопанин има избор да използва площта за отглеждане на друга култура според времето, когато е настъпило климатичното събитие.

При щети под 100% нанесени на реколтата, дали ще бъде изплатено обвързано подпомагане зависи от това дали земеделския стопанин ще може да докаже  изискването за реализация на произведената от него земеделска продукция.

Ето и последните два въпроса, чиито отговори ще очакваме в следващите дни: 

Въпрос №6: Предвижда ли се ударените от градушката земеделци, които не са заявили желание да бъдат обезщетени, да получат някаква минимална държавна помощ, с която да им се помогне да възстановят растенията с препарати и листни торове?
Въпрос №7: Ще има ли някаква промяна на координацията между Агенцията за борба с градушките и Центъра за координиране на въздушното движение, за да може при следващи подобни ситуации щетите да са по-малки?

 

 

Leave a Comment