51% от българите живеят с месечен доход под 310 лева

Издръжката на живот е 563.63 лева на човек, изчисли КНСБ
бедни деца

Над половината българи живеят с доходи до 310 лева на месец. Бедността в страната расте.

Малко над 51% от българите живеят с месечен доход до 310 лева. Това са около 3.7 милиона души. Това показа проучване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ, което беше представено днес. Над половината българи не получават достатъчни доходи за нормален живот. Според сметките на института издръжката на човек в края на юни е 563.63 лв. За да покрие разходите си за храна, здраве, образование и почивка през месеца на едно четиричленно семейство или домакинство са били необходими средно 2254 лв.

Проучванията сочат, че границата на бедност пада още надолу и вече е 213.90 лв. Данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2013 г. показват, че под границата на бедността са близо една четвърт от домакинствата или около 1.6 млн. души. Работещите на минимална заплата са близо 200 хил. души, като една четвърт от тях са в държавната администрация, а останалите предимно в строителството и в преработващата промишленост.

С доход до 560 лв. на член от домакинство са около 2.5 милиона българи, които представляват 35% от населението. Хората, които живеят над средното ниво са по-малко от милион (13.4%).

Работната заплата от началото на годината е нараснала само с 0.7 процента спрямо същия период на 2012 г. В същото време работещите са намалели с 1.4% или са 32 хиляди души по-малко. Средната нетна работна заплата е близо 610 лв. на месец. Един работещ издържа средно по двама безработни.

Според резултатите от проучването цените на пазара са се задържали от началото на годината и дори леко са намалели през юни спрямо първото тримесечие – с 0.5%. Спрямо същия период на миналата година обаче те са с 3% нагоре.

Издръжката на живота се е увеличила със 17.3% през последните 4 години. Това се дължи най-вече на хранителните стоки, които са поскъпнали с над 20%. При останалите стоки увеличението е средно с 14.5%.

Leave a Comment