Две съдилища отхвърлиха жалбата на „Евролаб 2011“ срещу БАБХ

камиони, ТИРАдминистративните съдилища в София и Хасково отхвърлиха жалбите на „Евролаб 2011“ ЕООД срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от агенцията.

„Евролаб 2011“, която доскоро осъществяваше контрол на българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево“, се е жалила, че служителите ѝ не са допуснати да извършват товаро-разтоварни дейности и да изпълняват функцията на оператор по смисъла на Регламент ЕС 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г.

Съдилищата са установили, че липсват данни и доказателства Агенцията да е извършила неправомерни действия срещу дейността на оператора.

Разпореждането на съда не е окончателно.

Припомняме, че контролните функции върху вноса на плодове и зеленчуци бяха поети от Агенцията по храните на 20 май, петък. Преди това имаше натиск от страна на „Евролаб 2011“ върху директора на агенцията проф. Христо Даскалов и зам.-министъра на земеделието Иван Христанов да не се намесват в дейността на фирмата. Говореше се за подкупи в размер на седем цифрена сума и за заплахи, с което се заеха специализираните служби.

Впоследствие Иван Христанов съобщи за саботажи от страна на „Евролаб 2011“, заради които се създадоха затруднения на пропусквателния пункт и опашки от камиони. Наскоро български транспортни фирми също протестираха заради граничните забавяния. От Министерството на земеделието заявиха, че, за да няма затруднения, ще оборудват лаборатория на „Капитан Андреево“. Зам.-министър Христанов каза, че ежедневно от страна на агенцията постъпват по 100 000 лева в бюджета на държавата – средства, които преди са отивали по сметката на „Евролаб 2011“.

Leave a Comment