Кирил Петков обеща в Садово помощ до месец и за частично засегнатите от градушката фермери

В актуализирания бюджет за Министерството на земеделието са предвидени още 300 млн. лв. по две мерки
Снимка от видео на Нова тв

Снимка от видео на Нова тв

Премиерът Кирил Петков обеща днес при ударено от градушката в община Садово поле с тиквички помощ за всички, ощетени от бедствието, фермери. Той пристигна в общината заедно с министъра на земеделието Иван Иванов и с депутати от област Пловдив.

Премиерът заяви пред журналисти и земеделци, че помощта няма да е само за стопаните със 100% щети, но и за частично засегнатите полета. Тя ще се изплати бързо, в рамките на месец. Кирил Петков уточни, че срокът, в който засегнатите земеделци трябва да подадат заявление за обследване на пораженията, изтича днес.

„Виждам, че хората са се трудили много. Цялата реколта е унищожена“, каза Петков. Той заяви, че ще се радва да види, как стопаните ще засадят отново благодарение на средствата, които ще бъдат отпуснати. По думите му до момента в общинската земеделска служба в Садово са подадени 39 заявления за 2400 декара поразени площи. Подкрепата ще покаже, че сме ангажирани земеделските стопани да се подкрепят, за да отгледат нова реколта, отбеляза премиерът.

На въпрос на репортер каква гаранция могат да дадат управляващите, че стопанствата няма отново да пострадат от градушка заради прелитащ самолет, земеделският министър Иван Иванов отговори, че днес ще заседава междуведомствена комисия с представители на транспортното и земеделското министерства, за да не се допускат в бъдеще подобни трагични за земеделците събития. „До края на деня ще изчистим всеки детайл“, обеща Иванов.

Кирил Петков добави, че с актуализацията на националния бюджет, която ще влезе в сила от 1 юли, земеделското министерство ще разполага с безпрецедентен портфейл, към който ще се добавят още близо 300 милиона лева за две мерки. Той не уточни какви са мерките, но каза че средствата са извън Ковид-помощта и извън останалото обещано подпомагане. Най-важното според него е, че добавените пари ще бъдат раздадени по абсолютно прозрачен начин.

След разглеждането на унищожената полска реколта, премиерът и земеделският министър се върнаха в града за среща с фермерите, която продължава и в момента.

 

Leave a Comment