Ковид-помощта от 143,5 млн. лв. ще бъде изплатена идната седмица

Днес е последната възможност за засегнатите от градушката фермери от Садово да подадат заявление до общинската земеделска служба

премиер и министър Иванов в СадовоДо 15 юни ще бъдат изплатени 143,5 млн. лв. по Ковид мярката, в чийто обхват са включени и производителите на плодове и зеленчуци. Това съобщи в град Садово земеделският министър Иван Иванов, който заедно с премиера Кирил Петков се срещна със земеделските стопани, пострадали от градушка на 31 май.

Това, за което фермерите от общината настояваха в трите дни на протеста миналата седмица – да бъдат посетени от министъра или заместниците му, се случи днес в още по-висок формат. Те посрещнаха не само земеделския министър, но и министър-председателя.

Както подобава на един премиер, Кирил Петков загрижено заяви, че попиленият от градушката труд трябва да бъде овъзмезден независимо от това дали реколтата е абсолютно унищожена, или има тук-там оцеляло растение. Припомняме, че според правилата на държавната помощ продукцията трябва да е на 100% пропаднали, за да има подпомагане. Тези, които са 90 на сто не се обезщетяват. Премиерът обаче обяви, че ще има обезщетение за всички пострадали от климатичното събитие.

Припомняме, че това се случи и миналата година, когато на 28 август отново заради самолет падна градушка в три пловдивски общини. За съжаление, частично пострадалите тогава фермери все още очакват обещаната помощ. Днес Кирил Петков каза, че обезщетението от градушката при Садово и Чешнегирово ще бъде изплатено в рамките на един месец. А това е истинско предизвикателство за администрацията. Освен това май помощта за стопаните с частично пропаднали площи трябва да мине и през нотификация от Брюксел.

Министър Иванов също съобщи пред събралите се фермери, че ще има допълнителни 300 млн. лв. По думите му допълнителният ресурс до края на годината ще бъде насочен към земеделските стопани, във връзка със справяне с кризата в Украйна. „Средствата ще бъдат осигурени чрез европейски и национални мерки“, обясни д-р Иванов.

Днес е последният ден за производителите за подаване на заявления в общинската земеделска служба.  Това е важно да се отбележи, тъй като вчера в отговор на въпроси на Агро Пловдив, от Министерството на земеделието съобщиха, че „ При настъпване на неблагоприятно климатично събитие (слана, бури и градушки, заледяване, пороен или непрекъснат дъжд или тежко засушаване), в срок до 10 работни дни от възникването му, всеки земеделски стопанин може да подаде писмено заявление за извършване на теренна проверка за установяване процента на щетите на площите заети със земеделски култури.“

Така и ние подведохме земеделците, като публикувахме министерските отговори.

След доказване на 100% щети от градушка, стопанинът не е длъжен да разорава полето, казва министерството

Защото 10 работни дни от „събитието“ изтичат на 13-ти или 14-ти юни според това дали се брои и самият ден на градушката – 31 май. Предполага се, че в момента земеделците чакат на опашка да подадат заявление, след обещанието на премиера, че ще се подпомогнат и частично пропадналите площи.

Leave a Comment