Заплатите в Селскостопанска академия ще бъдат увеличени след план за реформи

Селскостопанска академияЗаплатите в Селскостопанска академия ще бъдат увеличени след представяне на план за реформи за подобряване на качеството на работа в институтите. Това каза днес министърът на земеделието Иван Иванов.

Той обясни, че това е условието, поставено от финансовия министър още през февруари тази година. Днес, при обсъждане на актуализацията на бюджета, въпросът отново е бил разгледан на заседанието на правителството. Преди това земеделският министър е изпратил доклад до финансовото министерство с искане да се отпусне допълнителна сума за увеличаване на възнагражденията в академията.

„За съжаление и към днешна дата от Селскостопанска академия не сме получили дори резюме на тяхната визия за подобряване на работата. Ние ще продължим да настояваме за повече средства за ССА“, каза министърът.

Но добави: „Аз лично видях не малко диспропорции – институти, работещи прекрасно и други, оставени в забвение и нуждаещи се от преструктуриране. Когато видим плана на ССА, тези средства ще бъдат отпуснати веднага. Това е записано и в протокола от днес.“

Двата синдиката в земеделието – на КНСБ и Подкрепа подписаха с ръководството на академията на 11 май тази година меморандум за сътрудничество, припомня „Синор“. Синдикатите настояват при сегашната актуализация на бюджета да се предвидят 5,5 млн. лв. дофинансиране за ССА, предвид на тъжния факт, че заплатите в структурата на академията са изключително и дори обидно ниски.

Днес в земеделската комисия в парламента искането на учените и на синдикатите ще бъде обсъдено в присъствието на председателя на академията проф. Мартин Банов, посочва още „Синор“.

Leave a Comment