Иван Иванов с коментар за политическия трус: Това управление е нужно на държавата

Иван ИвановЗаради днешния трус в правителството след като партията на Слави Трифонов първо изтегли четиримата си министри от кабинета, а после обяви, че слага край на „коалицията и агонията“, министърът на земеделието от БСП Иван Иванов излезе с коментар за събитията пред БНТ. Точно днес той обяви по-рано на пресконференция, че към земеделците ще бъдат разпределени през втората половина на годината извънредни 300 милиона лева, които в контекста на политическия колапс вече изглеждат несигурни. 

„Това управление е нужно на държавата и този кабинет направи невъзможното, за да стабилизира страната в този кризисен момент. Споделяме казаното от премиера, че основната ни цел е да преборим корупцията. Ние искаме стабилност и общественият ресурс да бъде насочен към гражданите“, каза Иван Иванов. Според него към настоящия момент се изпълняват поетите ангажименти залегнали в коалиционното споразумение. Той коментира още, че днешното решение на „Има такъв народ“ е било изненадващо и предстои да се види как ще се развият нещата в тяхната партия.

„Ние разчитаме на нашите коалиционни партньори и подкрепяме решенията на правителството. БСП е отговорна партия“, заяви д-р Иванов. По думите му всеки непремислен ход в тази ситуация ще доведе страната до непредвидими резултати.

Аграрният министър подчерта, че актуализацията на държавния бюджет в момента е жизнено важна. „Всяко едно поведение, което пречи на актуализация на бюджета, ще е шок за всички българи. Тук не говорим за оцеляване на кабинета, той да може да продължи работата си“, акцентира д-р Иванов.

„Ние не влизаме в тайни договорки и работим максимално открито. Смятам, че хаосът, в който може да попадне държавата е вреден за всички, затова ще се опитаме да работим в кабинет на малцинството“, заяви министърът.

Земеделският министър открои, че в момента основната задача е актуализация на бюджета, в която се предвиждат и допълнителни средства за сектор земеделие.

„Подпомагането е безпрецедентно тази година и касае сектор храни, земеделските производители и резултатът от тези средства вече го усещаме, като продукцията на земеделските производители идва на по-ниска цена“, посочи министър Иванов. Той уточни, че до дни ще започне изплащането на средствата по Ковид мярката, които са в размер на 143,5 млн. лв., а общия бюджет до края на годината, който трябва да бъде изплатен е почти 300 млн. лв.

Д-р Иванов подчерта, че в бюджета се предвижда и нулевото ДДС за хляба, което ще задържи цената му. „Докато има ефективно управление продоволствена криза няма да има“, съобщи той. По думите му, ако няма подпомагане за стопаните, нещата ще излязат извън контрол и ако няма актуализация, тези средства няма да стигат до хората.

Leave a Comment