Браншови организации от животновъдния сектор у нас се срещат днес с Януш Войчеховски

Европейска комисия, БрюкселДългоочакваната от земеделците в България среща с комисар Януш Войчеховски, отговарящ за ресора „Земеделие и развитие на селските райони“, ще се състои днес в Брюксел по покана на евродепутата Атидже Алиева-Вели, съобщават от ДПС, цитирани от БТА. В срещата ще се включат представители на различни браншови организации от България, предимно от сектора „Животновъдство“. Срещата ще се състои в сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Целта е да се даде гласност на проблемите и трудностите, с които се сблъсква секторът, и да постави браншът своите въпроси и искания пряко към комисаря. Още преди месеци ДПС проведе редица срещи с бранша, запознавайки се с проблемите, с които се сблъскват фермерите, в резултат на ковид пандемията, войната в Украйна, безпрецедентно високите нива на горивата, на торове, препарати за растителна защита, земеделска техника, както и стремглаво покачващата се инфлация, се посочва в съобщението.

Фермерите изразиха сериозното си разочарование, че правителството не води диалог с тях. Редица сектори са напълно изключени от подпомагането, по извънредните мерки, което нарушава сериозно тяхната конкурентоспособност, посочват от ДПС.

Част от темите, които ще бъдат дискутирани на срещата днес, са: високите цени на горива, техника и консумативи за земеделско производство; подпомагане на сектора и, в частност, на тези, които досега бяха изключени от всякакви извънредни държавни помощи; изравняване на нивата на директните плащания между държавите; зелени мерки; важността от включването на всички заинтересовани страни в процеса на преработка на Националния стратегически план и други.

Leave a Comment