Уникално нахално: Б. Рашков показа къде са отишли парите, преведени за магистрала „Хемус“

С тях са закупени хотелски комплекс, имот в центъра на София, построено е луксозно вилно селище, преведени са по сметки в ОАЕ, изтеглени са на каса
Бойко Рашков

Бойко Рашков

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков даде подробности, подкрепени със снимки, за това къде са отишли голяма част от парите, предоставени от Агенция Пътна Инфраструктура (АПИ) на държавното дружество „Автомагистрали“ за строителството на магистрала „Хемус“.

1,08 милиарда лева са преведени от АПИ на държавната фирма, а тя на свой ред с ин хаус процедури е прехвърляла суми на няколко дружества.

„Огромен финансов ресурс е отпуснат на фирми, които са бездействали в порочно сключени договори, без да се обявяват обществени поръчки. Резултатът е, че средствата са изразходвани, без да са насочени към изграждането на пътищата“, каза на брифинг днес министърът на вътрешните работи.

Средствата са отпуснати за участъци от „Хемус“, за които няма утвърдено трасе и разрешение за строеж, и по които досега не е извършена абсолютно никаква строителна дейност, пише Офнюз, като цитира Рашков от днес.

С раздадените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) пари на „Автомагистрали“ ЕАД, са купени хотели, вилни селища, преведени са в Обединените арабски емирства (ОАЕ) или се строи имот в центъра на София с тях.

Ето и данните, представени от Бойко Рашков:

„АПИ е превела авансова вноска на „Автомагистрали“ 400 млн. лева за доставка на материали за лот 7, 8 и 9 от „Хемус“. За тези лотове няма подробен устройствен план изобщо.

„Автомагистрали“ е превела на дружество авансово плащане от 84,5 млн. лева за доставка на материали за лот 8.

С получените средства строителят в края на 2020 г. закупува имот в центъра на София за 27 млн. лева, а към настоящия момент на този имот се извършват активни строителни дейности.

През септември 2020 г. 14,280 млн. лева се нареждат към дружество с предмет на дейност „строителство на жилищни и нежилищни сгради“. Непосредствено след това 950 000 лева се превеждат по лични сметки на собствениците с основание „дивидент“. Около 6 млн. лева за месец се превеждат на дружества, които са контролирани от дружеството, получило 14 млн. лв.

В края на август 2020 г. 12 млн. лева са преведи за лот 8 на дружество, което превежда 8 млн. лева към лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца по-късно дружеството прекратява дейността и се преобразува в друго.

През декември 30 млн. лева са преведени за закупуване на дружество. Получена е оперативна информация за лицата, че пренареждат средствата към сметки в ОАЕ. Собствениците на част от дружествата, получили пари за лот 8, са идентични.

За строежа на лот 5 от автомагистрала „Хемус“ Рашков разказа, че АПИ е превела на „Автомагистрали“ 680 млн. лева. „Чрез ин хаус процедура се превеждат 84,108 млн. лева на дружеството авансово за механизация и наем на материали. Няма договор за строителство, а само за доставка – кой би поел утре гаранция за качество, кой е строителят“, попита Рашков.

Дружеството пренасочило значителна част от сумата на друго дружество, за което има информация, че са свързани с едно и също лице. Впоследствие втората фирма пренасочва суми към пет други дружества, регистрирани на лица с нисък социален статус.

Всяко едно от тези дружества е получило съответно по 12, 10, 13, 19 и 1 млн. лева, които са изтеглени на каса от упълномощено лице.

„Придобита е информация за търговското дружество, сключило договор за ин хаус процедури с „Автомагистрали“, че през юни 2021 е превело 14,700 млн. заем на друго търговско дружество, създадено малко преди превода. То, от своя страна, изгражда луксозно вилно селище. Дружествата отново са свързани с едно и също лице“, обясни Рашков.

Има информация и за друг от лотовете на „Хемус“, като отново чрез ин хаус през август 2020 г. „Автомастирали“ са превели над 130 млн. лева на дружество, собственост на същото лице, и 48 млн. лева на друго дружество по договор, на което е собственик близка роднина на лицето.

Последното дружество през март 2021 г. прави превод от 21 млн. на първото дружество. На същата дата то превежда 15,174 млн. лева към друго дружество отново негова собственост. Пак на тази дата двете дружества превеждат на личната сметка на лицето 23 млн. лева. От личната сметка на тази дата е направен превод към друго негово дружество със същите средства. Отново на 21 март дружеството си е купило хотелски комплекс.

Leave a Comment