ФАО: Индексът на храните намаля през май заради спада при растителни масла и млечни продукти

По-сериозно увеличение има само при пшеницата и птичето месо

слънчогледСветовните цени на хранителните стоки спаднаха умерено през май за втори пореден месец, въпреки че цените на пшеницата и домашните птици се повишиха, съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Индексът на  цените на храните на ФАО  е средно 157,4 пункта през май 2022 г., което е спад от 0,6% спрямо април. Индексът, който проследява месечните промени в международните цени на кошницата от обичайно търгувани хранителни стоки, обаче остана с 22,8 процента по-висок в сравнение с май 2021 г.

Индексът на цените на зърнените култури на FAO се е увеличил с 2,2% спрямо предходния месец, воден от цените на пшеницата, които са нараснали с 5,6% спрямо април и 56,2% спрямо съответната стойност година по-рано. Международните цени на пшеницата, средно само с 11 процента под рекордно високото ниво, достигнато през март 2008 г., се повишиха в отговор на забрана за износ, обявена от Индия и опасенията относно условията на реколтата в няколко водещи страни износителки, както и намалените перспективи за производство в Украйна поради войната. Международните цени на ориза също се повишиха, докато цените на грубото зърно спаднаха с 2,1 процента, като цените на царевицата се понижиха още повече в съответствие с леко подобрените условия на реколтата в Съединените американски щати, сезонните доставки в Аржентина и предстоящото начало на главния ориз в Бразилия.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се понижи с 3,5 процента спрямо април, като все още е значително по-висок от нивото си от предходната година. Цените паднаха за палмово, слънчогледово, соево и рапично масло, отчасти поради премахването на краткотрайната забрана за износ на палмово масло от Индонезия и слабото търсене на внос в световен мащаб на соево и рапично масло с оглед на повишените разходи през последните месеци.

„Ограниченията за износ създават пазарна несигурност и могат да доведат до скокове на цените и повишена волатилност на цените, намаляването на цените на маслодайните култури показва колко е важно, когато те бъдат премахнати и позволи на износа да протича гладко“, каза главният икономист на FAO Максимо Тореро Кълен.

Индексът на цените на млечните продукти на FAO също се понижи с 3,5 процента на месец. Цените на млякото на прах се понижиха най-много, свързано с пазарната несигурност от продължаващите блокирания на COVID-19 в Китай, докато стабилните продажби на дребно и голямото търсене от ресторанти в Северното полукълбо предотвратиха значително понижаване на цените на сиренето въпреки отслабеното търсене на внос в световен мащаб. Цените на маслото също паднаха поради по-слабото търсене на внос на фона на подобрените доставки за износ.

Индексът на цените на захарта на ФАО се понижи с 1,1% спрямо април, тъй като реколтата в Индия подкрепи перспективите за глобална наличност. Отслабването на бразилския реал спрямо щатския долар, заедно с по-ниските цени на етанола, също притиснаха световните цени на захарта надолу.

Междувременно индексът на цените на месото на FAO постави нов исторически връх, нараствайки с 0,6 процента през май, въпреки че световните цени на говеждото месо останаха стабилни, а тези на свинското месо спаднаха. Изкачването е предизвикано от рязкото увеличение на международните цени на птичето месо, което отразява продължаващите прекъсвания на веригата за доставки в Украйна и скорошните случаи на инфлуенца по птиците на фона на нарастването на търсенето в Европа и Близкия изток.

Световното производство и потребление на зърнени култури са напът да намаляват

Ранните перспективи за световното производство на зърнени култури през 2022 г. сега сочат вероятно намаление, първото от четири години, до 2 784 милиона тона, което е с 16 милиона тона по-малко от рекордното производство, изчислено за 2021 г., според последната справка за предлагането и търсенето на зърнени култури на ФАО . пуснати днес.

Най-голям спад се предвижда за царевицата, следвана от пшеницата и ориза, докато производството на ечемик и сорго вероятно ще се увеличи. Прогнозите се базират на условията на култури, които вече са в почвата и намерения за засаждане на тези, които тепърва ще бъдат засети.

 

Leave a Comment