БАБХ може само да увеличи контрола върху Пи.Еф.Си. – фирмата със златния гьол на границата с Турция

Договорът с частния оператор е изцяло в негова полза и предсрочното му преустановяване ще нанесе повече вреди, отколкото ползи

камиони, ТИРДругият частен оператор на граничните пунктове с Турция – фирма Пи.Еф.Си. ЕООД, очевидно е закотвен да печели от дейността си до приключване на  подписания през 2013 г. и допълнително закрепен с анекс през 2014 г. договор между частното дружество и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това се вижда от отговора на земеделския министър Иван Иванов на въпроса на депутата Ивайло Мирчев. Писменият отговор е публикуван вчера на сайта на Народното събрание.

Пи.Еф.Си. – фирмата с така нареченият „златен гьол“, отговаря за дезинфекцията и дезинсекцията при граничните пунктове „Капитан Андреево“, Лесово и Малко Търново. През 2021 г. дружеството е отчело събрани такси в размер на 6,5 милиона лева.

Анексът от 2014 г. удължава договора до месец март 2023 г.

„При проверка в деловодната система и архива не се установи наличието на регулярно разменяна информация между предходните ръководства на БАБХ и фирмата изпълнител“, отговаря Иванов.

Проблемът е в това, че в самия договор не е предвидена отчетност на Пи.Еф.Си. към агенцията. И преди, и към момента дружеството не предоставя информация нито на месечна, нито на годишна база. Така БАБХ не може да осъществи контрол нито върху потока на транспортните средства, нито върху таксите, които се заплащат за златния гьол.

Още от началото на тази година новото ръководство е разгледало внимателно договора, търсейки текстове, които позволяват той да се прекрати.

„Клаузите в договора обаче са изключително в полза на търговското дружество“, посочва земеделският министър. В него са предвидени високи неустойки в тежест на БАБХ, както и задължение фирмата-изпълнител да продължи дейността си до окончателното уреждане на финансовите претенции. Това би означавало дълги съдебни процедури, по време на които БАБХ няма да може да поеме контрола при трите гранични пункта.

„БАБХ ще предприеме всички необходими действия за предотвратяване на автоматичното удължаване на срока на договора“, се посочва в отговора.

Същевременно Агенцията по храните разработва нов устройствен правилник, който предвижда увеличаване и преразпределяне на щатната численост, така че да може тогава, когато стане възможно, да поеме контрола по дезинфекция и дезинсекция при границата с Турция.

Предвидено е в оставащия период на действие на договора БАБХ да засили контрола върху дейността на Пи.Еф.Си., както и да проследява отчитането на таксите в пълен размер съобразно преминаващия поток в сътрудничество с НАП.

Министърът прилага и таблица за постъпленията от таксите през 2021 г. и през 2022 г. до края на месец май.

постъпления от златния гьол

 

Leave a Comment