Германските фермери жестоко измамени от министъра на земеделието Йоздемир

Подпомагането, което ще бъде предоставено като помощ за селското стопанство, ще бъде намалено драстично заради намаляване на субсидията за застраховане

жътва в ГерманияГерманските фермери са гневни на федералния министър на земеделието Джем Йоздемир от партията на зелените. От една страна той изпълнява обещанието си за подпомагане на земеделците с европейски и национални средства. От друга страна обаче намалява помощта за застраховка, като по този начин към държавата се връща голяма част от раздадените субсидии.

Главният редактор на Agrarheute.com Симон Мишел-Бергер обяснява в коментар как докато министърът раздава с едната ръка помощи заради войната в Украйна и поскъпването на разходите за производство, с другата ръка си ги взима обратно. Коментарът е озаглавен: „Кризисна помощ за фермерите: Голямата измама на Джем Йоздемир“. 

В края на април министър Йоздемир е обявил в прессъобщение, че възнамерява да увеличи кризисната помощ, събирана в ЕС от субсидиите, от 60 млн. евро с още 120 милиона евро от национални фондове. В съобщението Йоздемир е изразил съжаление, че не може да подпомогне с по-голяма сума земеделците, (въпреки че много би искал), защото има законови ограничения за това. От съобщението е станало ясно, че помощта ще бъде изплатена през фонда за селскостопанското социално осигуряване ( SVLFG ).

60-те милиона евро в помощта на ЕС са от кризисния европейски фонд, натрупан от намаляване на директните плащания от ЕС за всички ферми, в това число и в Германия. (За България тези вноски са в размер на 10,7 млн. евро, които ще бъдат увеличени с 200% от националния бюджет, по думите на министър Иван Иванов – б.р.). „Парите, които влизат в десния джоб на панталоните на фермерите, се изваждат от левия им джоб“, пише Мишел-Бергер. И посочва защо.

По време на втората бюджетна консултация относно бюджета на Федералното министерство на земеделието в началото на юни е било  потвърдено, че федералната субсидия за застраховка срещу злополуки в земеделието ще бъде намалена от 177 милиона евро на 100 милиона евро. (За България бюджетът на помощта за застраховане е едва 3,5 млн. лв., тъй като нашите фермери масово не се застраховат – б.р.) Това директно означава, че германските производители са заплашени от вноска, която е до 20 % по-висока.

„От 120 милиона евро, които се вливат в SVLFG като част от кризисната помощ, трябва да извадите 77 милиона евро, които идват на земеделските производители като допълнително плащане към асоциацията за застраховка. От 180 милиона евро това оставя 43 милиона евро нетна помощ през 2022 г.

Защо съкращаването на застраховките срещу злополука надвишава помощта при криза?

„Преди фермерите да се зарадват, че ще получат допълнителни 43 милиона тази година от помощта при криза, трябва да помислим за дългосрочните ефекти от намаляването на субсидията за застраховка срещу злополука : 77 милиона евро , които Федералното министерство на земеделието спестява, са трайно загубени и водят до Увеличение на вноските в търговската асоциация с най-малко 18% – на годишна база. Помощта при кризи, от друга страна, е уникална. Не Джем Йоздемир решава за евентуално бъдещо одобрение, а Европейската комисия. Така че, ако приемем, че светофарната коалиция остава на власт четири години, намаляването на застраховката срещу злополука ще струва на фермерите  общо 308 милиона евро“, изчислява коментаторът.

Защо Джем Йоздемир може да помогне, ако иска.

„И накрая, не е съвсем правилно, когато федералният министър на земеделието Йоздемир казва, че има законови ограничения за повече помощ . Такъв е случаят с кризисната помощ. Заради помощта за Ковид-19, бюджетът на неговото министерство беше с над 500 милиона евро по-голям, отколкото през предходната година. Селскостопанският бюджет за 2022 г. трябва да се справи с много повече кризи с по-малко пари. Помощта можеше да е по-голяма, ако министърът беше пожелал . Европейската комисия предвижда и допълнителни опции за помощ чрез национална помощ. Но ако министърът не кандидатства за разрешение, защото не иска да харчи нищо, не може да помогне и на фермерите си. Полските фермери получават специална помощ, която на германските фермери им е отказана – не защото това не е възможно в Германия, а защото нямаме политически интерес, дава пример Симон Мишел-Бергер.

„За какво има пари в земеделския бюджет за 2022 г.“, пита накрая той. И отговаря.

Втората бюджетна консултация в Бундестага в началото на юни ясно показа къде има политическа воля за подпомагане във федералното министерство на земеделието: германските приюти за животни трябва да бъдат подкрепени с 5 милиона евро, за да се грижат за домашните любимци на украинските бежанци.

Leave a Comment