От 50 до 100 литра дъждове в Пловдивско донесоха на земеделците повече ползи, отколкото вреди

Възможна е трудна жътва заради полегнали стебла на ечемик, ръж, рапица и ранно засети пшеници. За пролетниците валежите бяха най-благотворни

Людмил РаботовДъждовете в област Пловдив, които паднаха в последните три дни, донесоха повече ползи, отколкото вреди. Сумарното им количество е между 50 и 100 литра на кв. метър.

„В община Раковски паднаха 60-70 литра, но имаше райони и с до 100 литра дъжд“, обясни председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов. „Като цяло сме много доволни4, обобщи той.

Според него обилните валежи са помогнали най-много за пролетниците – слънчоглед и царевица, но също така и на по-късно засетите пшеници, които още са в млечна зрялост. Късните пшеници ще налеят по-едро зърно именно заради дъждовете.

При ранните житни култури като ечемик, ръж и по-ранните пшенични посеви, както и при рапицата и граха за зърно, има риск от полягане на посевите и трудна жътва.

Очаква се жътвата да стартира в Пловдивско след около десет дни с ечемика, граха и рапицата. Плановете могат да се променят от прогнозираните нови валежи през идния уикенд.

Иван Алексиев (в едър план)

Иван Алексиев (в едър план)

В Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ в Садово също са доволни от валежите, които в района се измерват на около 50 литра.

„Влагата ще спомогне в известна степен за наливане на зърното до жътва, стига да не се появи суховей“, каза Иван Алексиев от ИРГР. Вече няма опасност от болести, тъй като листата вече пожълтяха и изсъхнаха. От обилните дъждове са пострадали малко посеви – тези, които са в по-ниските места.

Институтът пострада сериозно при градушката, която падна в района на Садово на 31 май. Посевите с грах са на 100% унищожени. При някои житни блокове градушката е унищожила 70 до 80% заради пречупени стебла и класове. Към 60-70% от слънчогледите също са със счупени стебла и на места и обезлистени.

 

 

 

Leave a Comment